Ο Μητσοτάκης στο «Νησί των εκατό πόλεων»

Ο πρωθυπουργός στα λαμπρά εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης «Εκατόμπολις. Ο κόσμος της αρχαϊκής Κρήτης» στο Μουσείου του Ηρακλείου
17:02 - 13 Δεκέμβριος 2024
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεναγείται στην έκθεση από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη

Εγκαινιάστηκε χθες, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η μεγάλη έκθεση «Εκατόμπολις. Ο κόσμος της αρχαϊκής Κρήτης» στο Αρχαιολογικό Μουσείου Ηρακλείου.

Τι ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την έκθεση

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας για την έκθεση, είπε ότι είναι πρωτότυπη και καινοτόμα, αναδεικνύοντας ευρύτερα την Κρήτη και τον ιστορικό ρόλο της. «Η Κρήτη είναι ταυτισμένη με το μεγαλείο του μινωικού πολιτισμού. Όμως κατά τη διάρκεια των αρχαϊκών χρόνων συντελέστηκαν πολύ σημαντικές πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και ιδεολογικές διεργασίες και η Κρήτη βρέθηκε στην πρώτη γραμμή αυτών των μετεξελίξεων, που οδήγησαν τελικά στο μεγαλείο της κλασικής Ελλάδος που οικοδομήθηκε πάνω στην έννοια της πόλης-κράτους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Επιπλέον, ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον σύγχρονο ρόλο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου μετά και τη μετατροπή του σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, διευκρινίζοντας ότι «αυτό ακριβώς έχουν υιοθετήσει τα πιο μεγάλα μουσεία του κόσμου και εμείς δεν μπορούμε να είμαστε πίσω από τις εξελίξεις, πόσω μάλλον όταν το μουσείο του Ηρακλείου αλλά και τα υπόλοιπα τέσσερα που έχουν μετατραπεί σε ΝΠΔΔ είναι θεματοφύλακες αυτής της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς».

Τι δήλωσε η Λίνα Μενδώνη

Από την πλευρά της, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, αναφέρθηκε στον ρόλο των μουσείων όπως και στη νέα δυναμική τους, ενώ σχετικά με την έκθεση είπε: «Είμαι βέβαιη ότι η έκθεση θα αφήσει ένα ισχυρό αποτύπωμα στη γνώση και τη μνήμη». Παρούσα στα εγκαίνια ήταν και η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία ανέφερε ότι η έκθεση αναδεικνύει μία όχι τόσο γνωστή εποχή για την ιστορία της Κρήτης.

Ποιά ευρύματα του Μινωικού κόσμου περιλαμβάνει η έκθεση

Ο τίτλος της έκθεσης «Εκατόμπολις» παραπέμπει στο «Νησί των εκατό πόλεων», όπως αποκαλεί την Κρήτη ο Όμηρος στην Ιλιάδα. Και βέβαια η έκθεση είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού μέσα από 300 αντικείμενα αποτυπώνεται η ποικιλομορφία και η δυναμική των αρχαϊκών πόλεων που διαμόρφωσαν την πορεία της Κρήτης μετά το τέλος του μινωικού κόσμου. Πράγματι, οι τριακόσιες αρχαιότητες που επιλέχθηκαν από τη γενική διευθύντρια του μουσείου, Στέλλα Χρυσουλάκη, αποδεικνύουν ότι οι κρητικές αρχαίες πόλεις συνέχισαν επί μακρόν να έχουν εξέχουσα οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη – ιδιαιτέρως αισθητή και έξω από το νησί.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον επιφυλάσσουν για τον επισκέπτη της έκθεσης και τα ευρήματα από το νεκροταφείο του Φαλήρου και συγκεκριμένα από την ομαδική ταφή των «Δεσμωτών». Το σύνολο αυτό, που προέρχεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, εντάχθηκε στο μουσειολογικό σκεπτικό της έκθεσης μέσω του αθηναϊκού αφηγήματος του Κυλωνείου Άγους. Ένα ιστορικό γεγονός, το οποίο συνδέει τον νομοθέτη Επιμενίδη από την Κρήτη με τους καθαρμούς της πόλης και αντανακλά τη συμβολή του στην πρώτη γραπτή νομοθεσία της Αθήνας.

Κατά τα άλλα, η «Εκατόμπολις» θα διαρκέσει έως τον Αύγουστο του 2025 και συνοδεύεται από κύκλο διαλέξεων, οι οποίες θα δοθούν στα ελληνικά και τα αγγλικά από επιστήμονες που ανασκάπτουν και μελετούν σημαντικά κέντρα της αρχαϊκής Κρήτης, δίνοντας έτσι μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του πολιτισμού της…