Η «Α» «ακτινογράφησε» το νέο πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, που ανακοινώθηκε χθες. Από ένα πολυδιάστατο καλειδοσκόπιο με λατρεμένες καλλιτεχνικές αποχρώσεις που «ξεδιπλώθηκε» μπροστά στα μάτια μας, ξεχωρίσαμε τα καλύτερα events, αυτά που θα συζητηθούν και τα οποία αξίζει να απολαύσετε. Επιστρατεύστε στυλό και χαρτί, κρατήστε ονόματα -και συμπράξεις διεθνούς βεληνεκούς- και δρομολογήστε εξορμήσεις στη Βασιλίσσης Σοφίας! Για ποιο διάστημα μιλάμε; Για τους τρεις πρώτους μήνες του 2025, έως τα τέλη Μαρτίου.
Παραθέτοντας τα πάντα με σειρά προτεραιότητας, ξεκινάμε με λυρικά θεάματα και με τον «βασιλιά των τενόρων», όπως αποκαλείται ο Γιόνας Κάουφμαν, που συγκαταλέγεται στους καλύτερους όλων των εποχών και συμπράττει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών – ορχήστρα in residence στις 9/2 (σημειωτέον, στο πόντιουμ θα βρίσκεται ο διεθνούς επίσης ακτινοβολίας αρχιμουσικός Γιόχεν Ρίντερ). Έπεται η ένωση δυνάμεων του βιολονίστα σούπερ σταρ Λεωνίδα Καβάκου και του διεθνούς ακτινοβολίας πιανίστα Ενρίκο Πάτσε (22/3): Επιστρατεύοντας κυρίως συνθέσεις του Μπετόβεν, υπόσχονται μια μαγική βραδιά.
Ελληνική «εσάνς»
Ρεσιτάλ τραγουδιού, στο πλαίσιο του κύκλου Liederabend, ελληνικής «εσάνς» θα μας χαρίσουν η μεσόφωνος Νεφέλη Κωτσέλη (14/1), η υψίφωνος Χριστίνα Πουλίτση (19/3) και ο βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς (29/3). Νωρίτερα, στις 28/1 εμφανίζεται το Ensemble Resonanz, τοπ σύνολο μουσικής που επικεντρώνεται εξίσου σε σύγχρονο και κλασικό ρεπερτόριο.
Αφήνοντας το typical κλασικό ρεπερτόριο, ξεχωρίζει ο Νίκος Πορτοκάλογλου (31/1 και 1/2), που θα παρουσιάσει όχι τα περισσότερο δημοφιλή αλλά τα πλέον αγαπημένα του τραγούδια. Φυσικά η κοινή συναυλία Μαρίας Φαραντούρη – Τάση Χριστογιαννόπουλου (16/2): Θα ερμηνεύσουν και αποσπάσματα από το εμβληματικό «Canto General» σε ποίηση Πάμπλο Νερούδα. Η δε Καμεράτα Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής θα μας μυήσει στα έργα του Θεοδωράκη «Αποκάλυψη – Ωδή στον Μπετόβεν» και «Ραψωδία» (18/3).
Χορός και Όσκαρ Ουάιλντ
Αν πάλι θέλετε να στροβιλιστούμε στους πιο ερωτικούς ρυθμούς, αυτούς του τάνγκο, το -αγαπημένο- κλισέ «it takes two to tango» παίρνει σάρκα και οστά την 1/2 με τη βραδιά «Desde el alma / Από ψυχής»: Θα γευτούμε διαχρονικές αργεντίνικες μελωδίες και ελληνικά τραγούδια των 40s-50s από την ορχήστρα Athens Tango Ensemble (1/2). Στο μενού και παρακολούθηση ταινίας αξιώσεων, συγκεκριμένα του διαχρονικού έργου «Η σημασία του να είναι κανείς σοβαρός» του Όσκαρ Ουάιλντ από το εμβληματικό Εθνικό Θέατρο της Βρετανίας (6/3 – αίθουσα Αλ. Τριάντη). Το μάτι μάς κλείνει και το θέατρο, με τον «Χορό του θανάτου» του Αυγούστου Στρίντμπεργκ σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά (19/3). Επίσης, με το «Σκιές στο πεντάγραμμο, ο Καραγκιόζης και ο θρίαμβος της Μουσικής» του Ηλία Καρελλά (18/1). Όσο για εικαστικά, συνεχίζεται (έως τις 23/2) η ιδιαίτερη έκθεση «Εγκώμιο της σκιάς» της Νίνας Παπακωνσταντίνου, με έργα-διάλογο μεταξύ του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και του Ιάπωνα λογοτέχνη Τζουνίτσιρο Τανιζάκι.