Όταν ο Άγιος Βασίλης αντίκρισε τις γάτες στις χιονισμένες κεραμοσκεπές και τα ξωτικά με τα χριστουγεννιάτικα καπέλα τους τα πολύχρωμα, τα fun, να χορεύουν και να τραγουδάνε, έκανε «χο χο χο» και είπε: «Φέτος θα έχουμε τα πιο μαγικά Χριστούγεννα στα Τρίκαλα»! Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος κάτι καινούργιο συμβαίνει στον Μύλο των Ξωτικών. Στο επίκεντρο τώρα τοποθετείται μια ιστορία εμπνευσμένη από τα μιούζικαλ, που σκοπεύει να ταξιδέψει μικρά και μεγαλύτερα παιδιά σε έναν κόσμο παραμυθένιο.
Ήδη συντελείται κάτι «γατοπραγματικό» εκεί, όπως μας ενημερώνουν οι υπεύθυνοι: Γάτες με ταλέντα προβάρουν το σόου τους στη σκηνή, πανέτοιμες να μαγέψουν κάθε θεατή! Το σούρουπο, την ώρα που τα ξωτικά ανάβουν τα τζάκια για να πάρουν μπρος τα φουγάρα του μεγάλου χριστουγεννιάτικου μύλου, τα υπέροχα τετράποδα με τα λαμπερά μάτια και τις φουντωτές ουρές τριγυρίζουν παντού γεμίζοντας το σύμπαν μικρές πατημασιές. Γάτες ακροβάτες, ταχυδακτυλουργοί και χορευτές, άλλες ζωγράφοι, νιαουριστοί τραγουδιστές και στο φεγγάρι νυχτερινοί περιπατητές, στις στέγες χορεύουν σαν γιορτινές σκιές.
Τα σιντριβάνια και το δεντρόσπιτο
Στα σιντριβάνια και το δεντρόσπιτο των Ξωτικών θα περάσουν (και) τα φετινά Χριστούγεννα οι ήρωες και θα αφηγούνται τις δικές τους ιστορίες στους επισκέπτες. Το σόου ξεκίνησε από τις 29/11 και ο Μύλος θα είναι ανοιχτός έως τις 5/1/2025. Πέρα από «γατοκαταστάσεις», τι άλλο θα κάνουμε; Θα ασχοληθούμε με τις Jellicle Cats, μια ιδιαίτερη ράτσα γατών που θα μας μυήσουν στο αγαπημένο μιούζικαλ «Cats», σε μουσική φυσικά Άντριου Λόιντ Βέμπερ, σε μια αλληγορία μέσα από την παρουσίαση: πρόκειται για ένα άλλου τύπου εργαστήρι για τα παιδιά, αρκούντως δελεαστικό. Το δε ταχυδρομείο των Ξωτικών, «αφετηρία αμέτρητων επιθυμιών», κατά τους διοργανωτές, «θα λειτουργήσει για να μεταφέρει τις ευχές των παιδιών στον Άγιο Βασίλη». Δεν θα λείψουν θεματικές δράσεις με «γατοήρωες» -και πολλές παραστάσεις- ούτε το εργαστήρι ξυλογλυπτικής του Αϊ-Βασίλη.
Αξίζει αναφορά στο Μουσείο Χριστουγεννιάτικων Στολιδιών: Χρειάστηκαν περισσότερες από 3.000 εξορμήσεις σε 25 χρόνια για να συλλεχθούν χριστουγεννιάτικα αντικείμενα από τα τέλη του 19ου μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα. Τότε φτιάχνονταν με τα χέρια από μικρές βιοτεχνίες στην Ελλάδα και μεγαλύτερες, κυρίως στην κεντρική Ευρώπη και την Ιαπωνία. Πρόκειται για αντικείμενα με λαογραφικό ενδιαφέρον, που εκφράζουν τα εκάστοτε ρεύματα της τέχνης (art nouveau, art deco, κ.λπ.). Αυτά τα προϊόντα ήταν ακριβά για την εποχή τους και φυλάσσονταν με περισσή φροντίδα μέσα σε χαρτόκουτες, τυλιγμένα με εφημερίδες. Η ανάγκη όμως για ανέξοδο στολισμό οδήγησε στη χρήση ευτελών υλικών, που έβρισκαν εύκολα στο σπίτι τους ή στη φύση. Εκατοντάδες λοιπόν του είδους συγκεντρώθηκαν από τον Λουκά Πίππα και την Ελευθερία Καρακατσάνη, παραχωρήθηκαν στον Δήμο Τρικάλων και τοποθετήθηκαν στη σοφίτα του Μύλου. (Και) αυτά αξίζει να τα δείτε!