Η Ελλάδα διαθέτει συλλέκτες διεθνούς βεληνεκούς, φαινόμενο δυσανάλογο σε σχέση με το οικονομικό μέγεθος της χώρας. Τα έργα made in Greece αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη δυναμική στο άτυπο παγκόσμιο χρηματιστήριο της τέχνης. Τώρα, λοιπόν, που το ενδιαφέρον φιλότεχνων γενικώς και συλλεκτών ειδικώς συγκεντρώνει η 43η δημοπρασία Greek Sale -τη διοργανώνει η Art Expertise για τον Bonhams στις 20/11 στο Παρίσι-, η «Α» την «ακτινογράφησε».
Κατ’ αρχάς, περιλαμβάνοντας όλα τα εικαστικά ρεύματα που σημάδεψαν την ελληνική τέχνη των 19ου, 20ού και 21ου αιώνα είναι κάτι που εξιτάρει. Σε δεύτερο χρόνο, έχουμε τα «φιλέτα» της. Ένα από τα top του Γιάννη Τσαρούχη (1910-1989): πρόκειται για το έργο «Νέος μεταμφιεσμένος σε Έρωτα» (400.000-600.000 €), που φιλοτεχνήθηκε στα μέσα των 60s, την περίοδο που η δημιουργικότητά του ξεχείλιζε.
Στην ίδια κατηγορία και το «Ερωτικό» (300.000-500.000 €) του Γιάννη Μόραλη (1916-2009), του πλέον περιζήτητου, εκ του αποτελέσματος, καλλιτέχνη των τελευταίων ετών.
Είναι μνημειακό έργο μέσω του οποίου αναζητά το γεωμετρικό ιδεόγραμμα του έρωτα – με γλυπτικές φόρμες και ισορροπία χρωμάτων αντίστοιχη με αυτές των αττικών μελανόμορφων αγγείων. Ζωγραφίστηκε το καλοκαίρι του 1997 στην Αίγινα, με σήμα κατατεθέν τη χρυσή οριζόντια γραμμή που διασχίζει τον καμβά. Για τον καλλιτέχνη ισοδυναμεί με νύξη στα μακρινά φώτα της πρωτεύουσας, όπως αυτά διακρίνονται από το νησί του Σαρωνικού μια ζεστή καλοκαιρινή νύχτα.
Σας προϊδεάσαμε όμως -και περνάμε στο Νο3- ότι το Greek Sale περιλαμβάνει πλειάδα κορυφαίων δημιουργών. Μεταξύ αυτών είναι οι Νικόλαος Γύζης, Κωνσταντίνος Βολανάκης, Κωνσταντίνος Παρθένης, Θεόφιλος Χατζημιχαήλ. Και ακόμα Ν. Λύτρας, Νίκος Εγγονόπουλος, Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Γιώργος Μπουζιάνης, Θανάσης Τσίγκος, Σπύρος Βασιλείου, Γιάννης Γαΐτης, Αλέξης Ακριθάκης, Παναγιώτης Τέτσης, Αλέκος Φασιανός, Γιάννης Ψυχοπαίδης, Δημήτρης Μυταράς, Κώστας Τσόκλης. Tip: Η έκθεση των έργων της δημοπρασίας στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί από τις 4 έως τις 7/11 στην Image Gallery. Έπεται (16-20/11) έκθεση στον Bonhams στην Πόλη του Φωτός, όπου όλα τα φώτα θα συγκεντρώσουν ορδές -γνωστών ή και όχι τόσο- συλλεκτών.