Ανέγγιχτη κεφαλή του Μεγαλέξανδρου

Στο φως προτομή του Έλληνα στρατηλάτη από τον 2ο αιώνα μ.Χ. (!) κοντά στην Προύσα της Τουρκίας
21:30 - 22 Σεπτέμβριος 2023

Η κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν έπαψε να εκπλήσσει στο πέρασμα του χρόνου, αφού συνεχώς νέα ευρήματα μαρτυρούν το μέγεθος της επιρροής του. Πρόκειται για μία ποικιλότροπη επιρροή, αφού όταν ο στρατηλάτης απεβίωσε τον Ιούνιο του 323 π.Χ. είχε φέρει τον στρατό, τη γλώσσα και τον πολιτισμό των Ελλήνων μέχρι τα βάθη της Ασίας. Τα κυριότερα βασίλεια των επιγόνων του ήταν, όπως είναι γνωστό, εκείνα των Πτολεμαίων στην Αίγυπτο και των Σελευκιδών στη Συρία και στη Μικρά Ασία, ενώ στη ΝΑ Τουρκία σήμερα βλέπουμε πόλεις με αλεξανδρινή κληρονομιά, όπως η Αλεξανδρέττα (Ισκεντερούν) και η Αντιόχεια (Αντάκια). Αυτήν την ιστορικά τεκμηριωμένη ευρύτατη επιρροή της αλεξανδρινής κληρονομιάς έρχεται να επιβεβαιώσει -εκ νέου- μία άθικτη προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την οποία ανακάλυψαν αρχαιολόγοι, κατά τη διάρκεια ανασκαφών κοντά στην Προύσα της Τουρκίας – σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές της περιοχής

Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμος Ντούζτσε, σημειώνει πως η προτομή που βρέθηκε, μεταξύ άλλων ευρημάτων, κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στην περιοχή της αρχαίας πόλης Κονουράλπ, διαπιστώθηκε ότι αναπαριστά τον Μέγα Αλέξανδρο και έχει ήδη παραδοθεί στο τοπικό Μουσείο Κονουράλπ. «Κατόπιν διαβούλευσης με συντηρητές και μελετητές του Τμήματος Ανασκαφών και Ερευνών, διαπιστώθηκε ότι η κεφαλή ανήκε στον Μέγα Αλέξανδρο, βασιλιά της Μακεδονίας», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση. Από την πλευρά του, το Μουσείο επιβεβαιώνει ότι «πρόκειται για κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, διαστάσεων 23 εκατοστών (από το κεφάλι μέχρι τον λαιμό) που χρονολογείται από τον 2ο αιώνα μ.Χ.».

Επιπλέον, κατά την περιγραφή του ευρήματος επισημαίνεται ότι τα μάτια κοιτάζουν προς τα πάνω, εντοπίζονται σημάδια από τρύπες στις κόρες των ματιών, ενώ το στόμα είναι ελαφρώς ανοιχτό. «Το μακρύ σγουρό χτένισμά του μέχρι τον λαιμό είναι σαν χαίτη λιονταριού – πολύ συγκεκριμένη απεικόνιση των μαλλιών του Μεγάλου Αλεξάνδρου», καταλήγει η ανακοίνωση του μουσείου. Η συγκεκριμένη είδηση επιβεβαιώθηκε και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Τμήματος Ανασκαφών και Ερευνών.

Σύμφωνα με τον τουρκικό δήμο Ντούζτσε, στο πλαίσιο των ανασκαφών που διεξάγονται αδιάλειπτα επί 12 μήνες στην εν λόγω περιοχή, έχουν επίσης αποκαλυφθεί παρόμοια ιστορικά λείψανα, όπως μια κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα και μια κεφαλή της Μέδουσας.

Οι κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου μεταμόρφωσαν τον αρχαίο κόσμο, καθιστώντας δυνατό το εμπόριο και τις πολιτιστικές ανταλλαγές σε μεγάλες αποστάσεις. Ο ίδιος δημιούργησε στην αυλή του έναν κύκλο καλλιτεχνών, υποστήριξε με κάθε τρόπο τις Τέχνες, ενώ την ίδια στάση ακολούθησαν και οι διάδοχοί του, με αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα να ανακαλύπτονται τεκμήρια αυτής της μακράς και θαυμαστής ελληνιστικής κληρονομιάς…