Θησαυροί της Magna Grecia στο Μουσείο της Ακρόπολης

Έκθεση -για πρώτη φορά- με 300 σπάνια αντικείμενα από τον 11ο-6ο αιώνα π.Χ. από τους αρχαίους πολιτισμούς της Μπασιλικάτα της Νότιας Ιταλίας
16:55 - 18 Οκτώβριος 2024

Ένα πανάρχαιο αφήγημα της ομορφιάς ανοίγει για το κοινό από σήμερα στο Μουσείο Ακρόπολης. Οι θησαυροί της Μπασιλικάτα από τον 11ο-6ο π.Χ. αιώνα μάς καλούν να τους «διαβάσουμε». Αγαλματίδια, κοσμήματα, αγγεία, χρυσά, επίχρυσα, χάλκινα, κεχριμπαρένια τεχνουργήματα, όλα κτερίσματα από πλούσιες ταφές, παρουσιάζονται πρώτη φορά: 300 εκθέματα-κομψοτεχνήματα αναδεικνύουν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των ελληνικών φύλων που εγκαταστάθηκαν στον ιταλικό νότο, στις ακτές τις Ιταλίας και της Σικελίας (από τον 11ο έως τον 6ο π.Χ. αιώνα). Έτσι, ο επισκέπτης θα πληροφορηθεί για τον αρχαίο πολιτισμό της Απουλίας, σε εκείνους τους τόπους που αργότερα θα ονομάζονταν Magna Grecia, Μεγάλη Ελλάδα.

Μοναδικά κοσμήματα από χαλκό και κεχριμπάρι

Ο λόγος για τη φιλόδοξη έκθεση «Οι αρχαίοι πολιτισμοί της Μπασιλικάτα: Θησαυροί που έρχονται στο φως από σήμερα -σημειωτέον, η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 26/1/2025- στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Μουσείου Ακρόπολης. Πρόκειται για καρπό συνεργασίας επιστημονικής ομάδας που μελετά χρόνια τώρα την περιφέρεια της Μπασιλικάτα. Όπως εξηγεί ο γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, Νίκος Σταμπολίδης: «Περιλαμβάνονται κυρίως τα υλικά κατάλοιπα που προέρχονται από ταφές γυναικών και ανδρών, από προσωπικά αντικείμενα που τους εναπόθεσαν στις ταφές οι… κηδευτές τους, για το ταξίδι στον Άδη. Πρόκειται για αντικείμενα συνοδευτικά που φανερώνουν τις πίστεις, τις δοξασίες τους, τις σχέσεις και τα έθιμά τους όταν ήταν εν ζωή. Πολλά σχετίζονται με τους Έλληνες που κατέφτασαν στην περιοχή».

Αγγεία που παρουσιάζονται στην έκθεση

Η έκθεση, που χθες το απόγευμα (19.30) έκανε opening, παρουσία επισήμων, με επιμέλεια των Μάσιμο Οσάνα και Άννα-Μαρία Μάουρο, περιλαμβάνει αντικείμενα από τις συλλογές του Εθνικού Μουσείου της Σιρίτιδας, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου του Μεταποντίου και των Εθνικών Μουσείων της Matera. Αλλά επειδή τα περισσότερα από τα εκθέματα φυλάσσονταν στις αποθήκες, παρέμεναν άγνωστα στο κοινό. Και αυτό -εκτός των προηγούμενων- καταδεικνύει τη σπουδαιότητα της έκθεσης.