Το Μουσείο Ευρημάτων στη Θεσσαλονίκη αποκαλύπτεται!

Προχωράει με πυρετώδεις ρυθμούς προκειμένου να ανοίξει για το κοινό εντός του 2025 - Θα φιλοξενηθεί στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά και ο προϋπολογισμός της κατασκευής του αγγίζει τα 14.500.000 ευρώ
20:01 - 9 Οκτωβρίου 2024

Το Μουσείο Ευρημάτων στη συμπρωτεύουσα -από τα πλέον φιλόδοξα κυβερνητικά πλάνα στον «άξονα» του πολιτισμού- βρίσκεται στην τελική ευθεία. Επιταχύνεται μάλιστα η πραγματοποίηση έργων του κτιρίου στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη, που, όπως έχουμε ξαναγράψει, πρόκειται να φιλοξενήσει το Μουσείο. Όπως λοιπόν ανακοινώθηκε, το Μουσείο θα είναι έτοιμο το 2025. Εκτείνεται σε 3.000 τετραγωνικά μέτρα, ενώ το preview που πραγματοποιήσαμε μέσω φωτορεαλιστικών παραστάσεων, μας προϊδεάζει για κάτι εντυπωσιακό. Τουλάχιστον!

Τα ψηφιδωτά δάπεδα της έπαυλης

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε σχετικά: «Χρηματοδοτείται από το υπουργείο Πολιτισμού με πόρους 14.500.000 ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης κι ολοκληρώνεται στο τέλος του 2025. Στο κτίριο Α3 δημιουργούμε ένα σύγχρονο και λειτουργικό μουσείο για την έκθεση και την ανάδειξη μέρους των πολυάριθμων ευρημάτων που αποκαλύφθηκαν στη διάρκεια των ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν για την κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης. Η ίδρυση του Μουσείου εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρύτερου Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπλασης του πρώην στρατοπέδου και της ανάδειξής του σε χώρο πρασίνου, με χρήσεις μητροπολιτικής εμβέλειας και προβολής του πολιτιστικού αποθέματος της Θεσσαλονίκης».

Η μία από τις δύο σαρκοφάγους

Αρχαιότητες

Παράλληλα με την έκθεση των ευρημάτων, στον περιβάλλονται χώρο θα οργανωθεί μόνιμη έκθεση αρχαιοτήτων που αποσπάστηκαν στη διάρκεια των ανασκαφών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, για την κατασκευή του μετρό. Από την άλλη, μέσω του σχεδιασμού, εξασφαλίζεται η λειτουργία του χώρου του νότιου προκηπίου ως υπαίθριου μουσείου με εκθέματα την έπαυλη της ύστερης αρχαιότητας, η οποία ανασκάφηκε στον σταθμό «Αγία Σοφία» και δύο σαρκοφάγους από τη δυτική νεκρόπολη της Θεσσαλονίκης, που αποκαλύφθηκαν στις ανασκαφές για την κατασκευή του σταθμού «Δημοκρατία». Ο επισκέπτης θα μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος της έπαυλης, καθώς και την υψηλή καλλιτεχνική αξία των ψηφιδωτών (του δεύτερου μισού του 4ου – αρχές 5ου αιώνα) που την κοσμούσαν.