«Λίφτινγκ» 18.000.000 € για να «μεγαλώσουν» οι Δελφοί

Έργα ανάδειξης της δυτικής αρχαίας πόλης υλοποιεί το υπουργείο Πολιτισμού - Η περιοχή θα ενταχθεί στον επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο
16:58 - 4 Οκτώβριος 2024

Μεγαλεπήβολο «λίφτινγκ» εκατομμυρίων για comme il faut ανάδειξη των Δελφών. Ένα φιλόδοξο έργο ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου -που από το1972 κηρύχθηκε από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς- πραγματοποιείται από το υπουργείο Πολιτισμού, στο πλαίσιο ευρύτερων έργων στον χώρο, ύψους 18.000.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο των μελετών ωρίμανσης έχουν ήδη εκπονηθεί και τύχει της θετικής γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου οι μελέτες αποκατάστασης, στερέωσης, ανάδειξης μνημείων της δυτικής αρχαίας πόλης των Δελφών – τοπογραφική, ψηφιακή χαρτογράφηση και αποτύπωση. Επίσης, η γεωτεχνική μελέτη για μέτρα άμεσης επέμβασης επί της κινστέρνας, η αρχιτεκτονική μελέτη ανάδειξης της συνοικίας του Ηρώου Blum (αποτελεί το μεγαλύτερο οικιστικό σύνολο της δυτικής πόλης με έκταση περί τα 1.840 τετραγωνικά μέτρα) και η μελέτη συντήρησης των ψηφιδωτών δαπέδων των μνημείων και των υλικών.

Άποψη του εσωτερικού του Ηρώου Blum

Όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη: «Με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης κυρίως, που ξεπερνούν τα 18.000.000 ευρώ, το υπουργείο Πολιτισμού εκτελεί το έργο της πλήρους ανακαίνισης του συνεδριακού χώρου του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και το έργο της στερέωσης των βραχωδών μαζών πάνω από το αρχαίο στάδιο. Σε συνεργασία δε με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και με πόρους από το ΠΕΠ του ΕΣΠΑ 2021-2027, δρομολογήσαμε σειρά έργων συντήρησης και ανάδειξης των μνημείων του αρχαιολογικού χώρου».

Δυτικό τμήμα της αρχαίας πόλης

Οι εργασίες ανάδειξης της δυτικής πλευράς της αρχαίας πόλης των Δελφών -οριοθετείται από το μονοπάτι κάτω από τη συνοικία Blum μέχρι το άνδηρο της Δυτικής Στοάς και από τον περίβολο του ιερού του Απόλλωνα μέχρι την είσοδο του νεκροταφείου- προβλέπουν επεμβάσεις στη διαχείριση των διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών, στην αποκάλυψη των δαπέδων των υστερορωμαϊκών οικιών και στην ένταξη της περιοχής στον επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο. Με την ολοκλήρωση των εργασιών, το 2027, ο αρχαιολογικός χώρος θα έχει διευρυνθεί και οι επισκέπτες θα απολαμβάνουν νέες εμπειρίες.