Έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, γλυπτικής, σχέδια και κατασκευές αντανακλούν τη σύγχρονη Ιστορία, φέρνοντας στο φως έννοιες που την έχουν διαμορφώσει. Κεντρική ιδέα πίσω από αυτή την έκθεση (όπως υποδηλώνει ο τίτλος) είναι «Η αποκατάσταση της αισιοδοξίας». Αφορμή ο εορτασμός των 80 χρόνων από την απελευθέρωση της Αθήνας από τη γερμανική κατοχή και των 50 χρόνων από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, μετά την πτώση της χούντας.
Υλοποιείται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), σε επιμέλεια Βικτώριας Ζυγούρου, Κώστα Νικάκη και Στέιση Βεντούρα, και παρουσιάζεται (έως τις 3/11) στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, με έργα που προέρχονται από τη συλλογή της – και όχι μόνο! Ανάμεσα στα ονόματα κορυφαίων καλλιτεχνών ξεχωρίζουν αυτά των Αλέκου Φασιανού, Γιάννη Γαΐτη, Νικηφόρου Λύτρα, Βάσως Κατράκη, Μίνου Αργυράκη, Ρίκας Πανά, Χρήστου Καπράλου, Τάσσου, Γιώργου Βακιρτζή, με έργα που «ανακαλούν» εμπειρίες εκείνων των καιρών.
Χαρακτηριστικό σπάνιο χαρακτικό της Βάσως Κατράκη, η οποία από την τέχνη της υπηρέτησε κοινωνικά αιτήματα της εποχής της, αλλά και οι «Αρχόντισσες» του Τάσσου και ο «Έφηβος» του Χρήστου Καπράλου, που μεταβάλλεται σε καθολικό σύμβολο αντίστασης και αισιοδοξίας.
Επιπλέον, τα σχέδια με πενάκι των Αργυράκη και Δανιήλ Παναγόπουλου αντικατοπτρίζουν την αισιόδοξη πλευρά μιας δύσκολης περιόδου, η «Υπόσχεση» της Εύας Μελά συμβολίζει την ανάγκη για ελευθερία των λαών, στα έργα των Θεοφιλακτόπουλου και Μαρκίδη η ανθρώπινη μορφή γίνεται έρμαιο των καταστάσεων, ενώ «Η κόκκινη φιγούρα» του Φασιανού μάς οδηγεί σε ονειρικές περιπλανήσεις και σαφώς αισιόδοξες διαδρομές. Την έκθεση συνοδεύει σύνθεση της Μαρκέλλας Σκούρτη.