Από την Ατλάντα στην Ελλάδα όπου ανήκουν

Επαναπατρίστηκαν τρεις αρχαιότητες (4ου-2ου αιώνα π.Χ.) -Βρίσκονταν σε ιδιωτική συλλογή Αμερικανού πολίτη
17:25 - 18 Σεπτεμβρίου 2024

Τρεις ελληνικές αρχαιότητες που απομακρύνθηκαν σε άγνωστο χρόνο από την Ελλάδα και βρίσκονταν σε ιδιωτική συλλογή, στην κατοχή Αμερικανού πολίτη, επαναπατρίστηκαν στις 13/9 από τις ΗΠΑ. Πρόκειται για τμήμα μαρμάρινης επιτύμβιας στήλης (του 4ου αιώνα π.Χ.), τμήμα αττικού επιτύμβιου ναΐσκου από πεντελικό μάρμαρο (του 330-320 π.Χ.) και για χάλκινο αγαλμάτιο γυμνού νεαρού άνδρα (του 2ου αιώνα π.Χ.).

Τα τρία αρχαία αντικείμενα παραδόθηκαν στο προξενείο της Ελλάδας στην Ατλάντα προκειμένου να επιστραφούν. Ο επαναπατρισμός αυτός είναι ενδεικτικός της τάσης που διαμορφώνεται παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα των δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών, για την ανάγκη επιστροφής των αρχαιοτήτων στις χώρες όπου ανήκουν.

Όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη: «Σήμερα υποδεχόμαστε από την Ατλάντα των ΗΠΑ τρεις ακόμη αρχαιότητες που ανήκουν στην Ελλάδα και είχαν απομακρυνθεί σε άγνωστο χρόνο. Για μία ακόμη φορά αναδεικνύεται η αποτελεσματικότητα των διμερών συμφωνιών για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, που έχει συνάψει η Ελλάδα με πολλά κράτη. Παράλληλα, αποτελεί απόδειξη της επίδρασης των δράσεων που υλοποιούνται από το υπουργείο Πολιτισμού σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο».

 

Στο τμήμα της μαρμάρινης επιτύμβιας στήλης (0,55 μ. Χ 0,6 μ.) εικονίζεται μετωπική γυναικεία μορφή – πιθανότατα έργο επαρχιακού εργαστηρίου, ίσως θεσσαλικού. Από την άλλη, το τμήμα αττικού επιτύμβιου ναΐσκου από πεντελικό μάρμαρο (0,95 μ. Χ 0,42 μ.) φέρει ανάγλυφη παράσταση. Στο επιστύλιο σώζονται γράμματα νεότερης επιγραφής, ενώ εικονίζεται νεαρό κορίτσι, η στάση του οποίου έχει εντυπωσιακή ομοιότητα με εκείνη της νεαρής Αγνοστράτης (στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο) που απεικονίζεται στον επιτύμβιο ναΐσκο από την Καλλιθέα. Όσο για το χάλκινο αγαλμάτιο γυμνού νεαρού άνδρα, ύψους 0,24 μ., πιθανόν να απεικονίζει αθλητή. Οι τρεις αρχαιότητες παραδόθηκαν στη Γλυπτοθήκη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών στην Ακαδημία Πλάτωνος.