Και η Ολλανδία θέλει να κλείσει τα σύνορα

Με έξι χρόνια φυλάκισης απειλείται ο Σαλβίνι, επειδή εμπόδισε την αποβίβαση προσφύγων
16:09 - 16 Σεπτεμβρίου 2024

Η νέα κυβέρνηση της Ολλανδίας, όπου μεγαλύτερο κόμμα είναι το ξενοφοβικό PVV του Γκέερτ Βίλντερς, κήρυξε τη χώρα σε εθνική κρίση ασύλου, γεγονός που της επιτρέπει να λάβει μέτρα για τον αυστηρότερο έλεγχο των μεταναστευτικών ροών χωρίς τη συγκατάθεση του Κοινοβουλίου. Η υπουργός Μετανάστευσης, Μαργιολάιν Φάμπερ, που προέρχεται από το PVV, δήλωσε ότι «παίρνουμε μέτρα για να κάνουμε την Ολλανδία όσο το δυνατόν λιγότερο ελκυστική για τους αιτούντες άσυλο».

Η ολλανδική κυβέρνηση σχεδιάζει να τερματίσει τη χορήγηση αδειών ασύλου αορίστου χρόνου, να περιορίσει τις δυνατότητες επανένωσης οικογενειών, να μειώσει τις παροχές στους αιτούντες άσυλο και να αναστείλει όλες τις αποφάσεις επί νέων αιτήσεων ασύλου για δύο χρόνια. Όπως και η γειτονική Γερμανία, θέλει να επιβάλει αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους.

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία της Frontex, στο οκτάμηνο οι μεταναστευτικές ροές στην Ευρώπη είναι σημαντικά μειωμένες. Κατά μέσο όρο αναφέρεται πτώση 39% σε σχέση με πέρυσι, με τη μεγαλύτερη (-77%) στη διαδρομή μέσω Δυτικών Βαλκανίων και τη δεύτερη μεγαλύτερη (-64%) στην Κεντρική Μεσόγειο. Πρώτη σε ποσοστά αύξησης είναι η Βορειοανατολική Ευρώπη, μέσω Πολωνίας, με 193%. Πλην όμως αυτή αφορά κυρίως μετανάστες από Ουκρανία και Λευκορωσία και όχι από Ασία ή Αφρική. Αύξηση 39% καταγράφεται στη διαδρομή μέσω Ανατολικής Μεσογείου, που περνά από τα ελληνικά σύνορα.

Το Σαββατοκύριακο σημειώθηκε μία ακόμα τραγωδία στη θάλασσα. Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να διαπλεύσουν παράνομα τη Μάγχη, από το βόρειο τμήμα της Γαλλίας προς την Αγγλία. Στο φουσκωτό επέβαιναν περίπου 50 άτομα, ενώ συνολικά οι γαλλικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι διέσωσαν περίπου 200 άτομα μεταξύ Παρασκευής και Κυριακής.

Αντίστοιχες επιχειρήσεις διάσωσης προ πενταετίας στη Μεσόγειο προκάλεσαν επεισόδια, για τα οποία δικάζεται τώρα στην Ιταλία ο Ματέο Σαλβίνι. Οι εισαγγελείς του Παλέρμου ζήτησαν καταδίκη σε έξι χρόνια φυλάκισης για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μελόνι, επειδή τον Αύγουστο του 2019, όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών, εμπόδισε την αποβίβαση 147 μεταναστών και προσφύγων που είχαν διασωθεί από το πλοίο της ισπανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Open Arms.

Οργισμένη ήταν η αντίδραση της Τζόρτζια Μελόνι, η οποία εξέφρασε την αλληλεγγύη της στον Σαλβίνι, τονίζοντας πως «είναι αδιανόητο ένας υπουργός της Δημοκρατίας μας να κινδυνεύει να καταδικαστεί σε έξι χρόνια κάθειρξης επειδή έκανε τη δουλειά του, υπερασπιζόμενος τα σύνορα του έθνους, έτσι όπως ζήτησαν οι πολίτες με την ψήφο τους».