Διπλή απώλεια για τον ελληνικό πολιτισμό

«Έφυγαν» το Σάββατο ο φιλόσοφος Χρήστος Γιανναράς, που ταυτίστηκε με τη «νεορθοδοξία», και η εικαστικός Τζούλια Δημακοπούλου, ιδρύτρια της γκαλερί «Νέες Μορφές»
18:59 - 26 Αυγούστου 2024

Διπλή σημαντική απώλεια για τον ελληνικό πολιτισμό: Ο διακεκριμένος φιλόσοφος Χρήστος Γιανναράς έφυγε από τη ζωή το απόγευμα του Σαββάτου, σε ηλικία 89 ετών. Προχθές έπεσε η αυλαία και για τη σπουδαία μορφή της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, Τζούλια Δημακοπούλου, στα 92. Οι απανωτές απώλειες καθιστούν την πνευματική και καλλιτεχνική ζωή του τόπου φτωχότερη, αφού και οι δύο αυτές προσωπικότητες άφησαν ανεξίτηλο το πέρασμά τους – ο καθένας με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο, στον τομέα του.

Ο Χρήστος Γιανναράς ήταν από το 1982 μέχρι το 2002 τακτικός καθηγητής της φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών της Αθήνας, αρχικά στο τότε ενιαίο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών και μετά στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Δίδαξε φιλοσοφική ορολογία και μέθοδο, πολιτική φιλοσοφία και πολιτιστική διπλωματία. Είχε επιδείξει πλούσιο συγγραφικό έργο, κυρίως πάνω στις διαφορές ανάμεσα στη δυτικοευρωπαϊκή φιλοσοφία και στην ελληνική και ορθόδοξη χριστιανική παράδοση. Το βιβλίο του «Η ελευθερία του ήθους» θεωρείται ότι όρισε τον πυρήνα της τάσης που αργότερα ονομάστηκε «νεορθοδοξία», ενώ πολλά από τα έργα του μεταφράστηκαν σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες.

Η Τζούλια Δημακοπούλου

Η δε Τζούλια Δημακοπούλου, ιδρύτρια της ιστορικής γκαλερί «Νέες Μορφές» και του Ινστιτούτου Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη της σύγχρονης τέχνης στη μεταπολεμική Ελλάδα. Η θρυλική της γκαλερί στην οδό Βαλαωρίτου, που λειτούργησε από το 1959 έως και το 2009, προωθούσε καταξιωμένους και ανερχόμενους καλλιτέχνες, με εκθέσεις και συνεργασίες που άφησαν εποχή.

Πρωτοστάτησε και στη δημιουργία της «Art Athina», της πρώτης μεγάλης φουάρ σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα, που έγινε πραγματικότητα χάρη στις προσπάθειές της και του Πανελλήνιου Σύνδεσμου Αιθουσών Τέχνης, του οποίου υπήρξε πρόεδρος για 18 χρόνια.