Ένα «διαμάντι» της Αίγινας και παράλληλα το «άντρο» ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες του 20ού αιώνα ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό. Ο λόγος για τη βίλα του Γιάννη Μόραλη στο αρχοντονήσι του Σαρωνικού. Ο καλλιτέχνης τίμησε την παράδοση και τον μοντερνισμό κι επηρέασε όσο ελάχιστοι την τέχνη και τον πολιτισμό της χώρας μας. Τώρα λοιπόν, ο «παράδεισός» του, που ακολουθεί τη φιλοσοφία του και τον οποίο δημιούργησε ο αρχιτέκτονας Άρης Κωνσταντινίδης, ο χώρος όπου ο Μόραλης πέρασε τη μισή του ζωή -ζούσε εκεί έξι μήνες τον χρόνο-, έρχεται να «αγκαλιάσει» τους φιλότεχνους.
Πότε θα συμβεί αυτό; Στο πλαίσιο του 15ου Aegina Fistiki Fest, στις 7 Σεπτεμβρίου. Τότε η «Εταιρεία Μελέτης, Έρευνας και Προβολής της Νεοελληνικής Τέχνης – Εργαστήριο Γιάννης Μόραλης» θα πραγματοποιήσει έκθεση στη βίλα Μόραλη, με υλικό και προβολές από έργα του.
Είναι αναμφίβολα από τα ωραιότερα νέα των ημερών, δεδομένου και του γεγονότος πως οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην οικία-εργαστήριό του, αντικρίζοντας τα «ηχηρά» του αποτυπώματα, τους καμβάδες, τα υπολείμματα από τις μπογιές και ενδεχομένως άγνωστα στο ευρύ κοινό δημιουργήματά του. Πρόκειται άλλωστε για το «άβατό» του: Επέτρεπε σε ελάχιστους να το επισκέπτονται, καθώς δεν ήθελε να διαταράσσεται η δημιουργικότητά του.
Για την ιστορία, πρωτοπήγε στην Αίγινα το 1950, επισκεπτόμενος τον φίλο του, ζωγράφο επίσης, Νίκο Νικολάου. Την ερωτεύτηκε, αγόρασε ένα οικόπεδο με λιόδεντρα και αργότερα, το 1974, ανέθεσε στον Κωνσταντινίδη την ανοικοδόμηση της βίλας του. Εκείνος, κατά την επιθυμία του Μόραλη, ακολουθώντας τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, χρησιμοποίησε πέτρα και μπετόν. Αποτέλεσμα; Αντικρίζεις το μεγαλείο της απλότητας, της αφαίρεσης. Και απολαμβάνεις τα έργα στον χώρο όπου δημιουργήθηκαν. Είναι σαν «αντηλιά» αιωνιότητας. Με υπογραφή Μόραλη.