«Ο Έλληνας ποιητής που ενέπνευσε τον Φόρστερ, τον Χόκνεϊ και την Τζάκι Ωνάση βγαίνει από τη σκιά…» είναι ο τίτλος του αφιερώματος του «Guardian» στον Κωνσταντίνο Καβάφη, παρουσιάζοντας την Οικία Καβάφη στην Αλεξάνδρεια. Στη Rue Lepsius 10 (οδός Λειψίας 10) το σπίτι και δημιουργικό καταφύγιο του Κωνσταντίνου Καβάφη. Εκεί όπου για 26 χρόνια ο Έλληνας ποιητής φιλοξένησε συγγραφείς όπως ο Ε.Μ. Φόρστερ, εκεί όπου έγραψε αριστουργήματα που τον ανέδειξαν ως έναν από τους πιο μεταφρασμένους ποιητές διεθνώς.
Και τώρα που, σύμφωνα με τον Φόρστερ, το «σκοτεινό» διαμέρισμα επιτέλους ανακαινίστηκε, αντικρίζουμε «τον Καβάφη του 21ου αιώνα». Η Αλεξάνδρεια είναι ο τόπος όπου έζησε. Και η Αθήνα φιλοξενεί -στο Αρχείο Καβάφη- έργα τέχνης, έπιπλα και τα προσωπικά του αντικείμενα, 2.000 ψηφιοποιημένα χειρόγραφα.
«Λίγοι Έλληνες καλλιτέχνες έχουν εμπνεύσει και επηρεάσει τόσους πολλούς όσο ο Καβάφης ή τον έχουν μιμηθεί τόσο πολύ», διαβάζουμε στο αφιέρωμα της εφημερίδας που καθημερινά διαβάζεται από εκατομμύρια. Για να συνειδητοποιήσουμε πόσο πολύ είχε «στοιχειώσει» το έργο διαφορετικών καλλιτεχνών όπως ο Λέοναρντ Κοέν και ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ.
Ο Καβάφης υπήρξε τελειομανής. Αναθεωρούσε εμμονικά το έργο του, δεν πούλησε ποτέ βιβλίο ποίησης στη διάρκεια της ζωής του. Η παγκόσμια αναγνώριση άργησε να έρθει… Η Τζάκι Κένεντι-Ωνάση ζήτησε να απαγγελθεί στην κηδεία της το αγαπημένο της ποίημα, η «Ιθάκη» του Καβάφη. Η ανάγνωση τον εισήγαγε σε «ένα παγκόσμιο ακροατήριο που δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί».
Μακάρι να γνώριζε ότι θα γινόταν ο ποιητής των μελλοντικών γενεών. «Τώρα η δυσπιστία έχει αντικατασταθεί από υπερηφάνεια». Οι τοπικές Αρχές μετονόμασαν τον δρόμο του σπιτιού του σε «CP Cavafy». Για τον ποιητή που έγραψε την αλήθεια και έζησε τη ζωή του. Τότε ως Έλληνας, σήμερα ως παγκόσμιος ποιητής.