Είναι «ένα μουσείο κάτω από το Μουσείο της Ακρόπολης», όπως το τοποθετεί ο επικεφαλής του Νίκος Σταμπολίδης. Ένα μοναδικό εκθετήριο με περισσότερα από 1.150 επιλεγμένα αντικείμενα από σύνολο χιλιάδων ευρημάτων, που αναδεικνύουν πτυχές της ανθρώπινης ζωής και δραστηριότητας των αρχαίων Ελλήνων προ 4.500 ετών. Τα ανεκτίμητης αξίας ευρήματα προέρχονται από τις εργασίες/ανασκαφές στα θεμέλια του Μουσείου της Ακρόπολης, όταν ξεκίνησαν οι εργασίες ανέγερσής του. Και η διττή συνύπαρξη των μουσείων αποτελεί μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη περίπτωση – σε παγκόσμια, εννοείται, κλίμακα.
Στο πνεύμα της 15ης επετείου λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης και της εξαιρετικά επιτυχημένης διαδρομής του πραγματοποιήθηκε ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η επίσημη απόδοση στο ελληνικό και το διεθνές κοινό αυτού του νέου και ιδιαίτερα σημαντικού μουσειακού χώρου, που συμπληρώνει το πρώτο.
Στην ουσία, πρόκειται για ένα νέο, ένα άλλο μουσείο, που προσφέρει στους επισκέπτες τη σημαντικά βελτιωμένη δυνατότητα κατανόησης και ερμηνείας των υλικών καταλοίπων και της ιστορίας μιας ολόκληρης γειτονιάς της αρχαίας Αθήνας. Η γειτονιά κάτω από το μουσείο φιλοξένησε σχεδόν αδιάλειπτα τη ζωή και τις δραστηριότητες των κατοίκων της πόλης από την 4η χιλιετία π.Χ. έως και τον 12ο αι. μ.Χ.: Δρόμοι, σπίτια, λουτρά, εργαστήρια, καταστήματα, νεκροταφεία συνυπήρξαν ή διαδέχθηκαν το ένα το άλλο στο πέρασμα του χρόνου στην ευρύτερη περιοχή. Και όλα αυτά ξαναζωντανεύουν μπροστά στα μάτια του επισκέπτη χαρίζοντάς του μια συναρπαστική εμπειρία.
ΤΑ ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στον χαιρετισμό της εξέφρασε τη χαρά και την υπερηφάνειά της για εκείνους που συνέβαλαν καθοριστικά στη δημιουργία και την ανοικοδόμηση του Μουσείου Ακρόπολης, ενώ αναφέρθηκε εμφατικά στη διεκδίκηση της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα: «Με την ίδρυση, ανέγερση, και, προπαντός, με τη λειτουργία του Μουσείου της Ακρόπολης η χώρα μας κατέρριψε το μοναδικό -στο παρελθόν- αληθές και ισχυρό επιχείρημα των Βρετανών, ότι η Ελλάδα δεν διέθετε κατάλληλες και αντάξιες υποδομές φιλοξενίας. Εδώ και 15 χρόνια είναι απολύτως σαφές ότι το επιχείρημα του Βρετανικού Μουσείου όχι μόνο δεν ισχύει, αλλά, αντιθέτως, μετά τις αποκαλύψεις των τελευταίων ετών έχει πλέον απολύτως αντιστραφεί».
Κλείνοντας ευχαρίστησε τόσο τον γενικό διευθυντή, Νίκο Σταμπολίδη, όσο και το προσωπικό του μουσείου, «επειδή δεν είναι το κέλυφος και οι υποδομές του, αλλά πρωτίστως οι άνθρωποί του, που το ίδρυσαν και το δημιούργησαν, με πρώτο τον αείμνηστο φίλο Δημήτρη Παντερμαλή. Η έκθεση που εγκαινιάζεται αποτελεί φόρο τιμής στη μνήμη του». Ευχαρίστησε, επίσης, τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, για τη γενναιόδωρη χορηγία του, με την οποία χρηματοδοτήθηκε η έκθεση του «Μουσείου κάτω από το Μουσείο».