Διαμαρτυρία με Χίσλοπ για τα Γλυπτά στο Βρετανικό

Τα μέλη της Επιτροπής Επανένωσης έκαναν συγκέντρωση με πανό στο μουσείο, ζητώντας την επιστροφή τους - Παρούσα και η διάσημη συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ
20:00 - 17 Ιουνίου 2024

Αν μία εικόνα -καθώς λένε- είναι χίλιες λέξεις, τότε η φωτογραφία της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο το Σάββατο, παρουσία της διάσημης συγγραφέως Βικτόρια Χίσλοπ, βρίθει μηνυμάτων και συμβολισμών.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε από την Επιτροπή Επανένωσης των Γλυπτών με αφορμή τη συμπλήρωση 15 ετών από τη λειτουργία του Μουσείου της Ακρόπολης. Με αυτόν τον «ηχηρό» τρόπο εντείνονται περαιτέρω οι πιέσεις από την επιτροπή για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Κλιμακώνοντας το αίτημα, η πρόεδρος της βρετανικής επιτροπής για την επιστροφή των μνημείων, Ντέιμ Τζάνετ Σούζμαν, ζητάει επείγουσα συνάντηση με τον νέο διευθυντή του μουσείου δόκτορα Νίκολας Κάλιναν για να συζητήσουν την τύχη των Γλυπτών, έπειτα και από την ανακοίνωση της Τουρκίας -πριν από δύο εβδομάδες- ότι αποκτήθηκαν παράνομα.

Η Τουρκία, που συμμετείχε ως παρατηρήτρια χώρα στην UNESCO, διά στόματος της επικεφαλής του Τμήματος Καταπολέμησης της Παράνομης Διακίνησης Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού της Τουρκίας, Ζεϊνέπ Μποζ, επιβεβαίωσε την ελληνική θέση για την ανυπαρξία φιρμανιού (διάταγμα) που δήθεν νομιμοποιούσε την πώληση των Γλυπτών, όπως υποστηρίζει το Ηνωμένο Βασίλειο. Και αυτό είναι μία νέα τροπή που αλλάζει εντελώς τα δεδομένα.

Για δύο αιώνες το Βρετανικό Μουσείο και το Κοινοβούλιο υποστήριζαν ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποκτήθηκαν νόμιμα, με γραπτή άδεια από τον σουλτάνο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ωστόσο, όποτε ζητήθηκε να παρουσιαστεί το έγγραφο, η βρετανική πλευρά μπόρεσε να προσκομίσει μόνο μία ιταλική μετάφραση του πρωτοτύπου, το οποίο τώρα οι τουρκικές Αρχές επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει!

Η επιτροπή ελπίζει ότι η νέα ηγεσία του Βρετανικού Μουσείου θα διορθώσει αυτή την ιστορική αδικία, αποκαθιστώντας τη φήμη του μουσείου αναφορικά με την προστασία της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς. Μάλιστα, ενόψει των επικείμενων εκλογών στη Μεγάλη Βρετανία (στις 4 Ιουλίου), με το Εργατικό Κόμμα να κρατά το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, κατά δήλωση του αρχηγού του κόμματος Κιρ Στάρμερ, θεωρείται πιθανή.