Στο σφυρί Παρθένης για 350.000 (!) ευρώ στο Ζάππειο

Επετειακή δημοπρασία νεοελληνικής ζωγραφικής και γλυπτικής του 19ου και 20ού αιώνα και τριήμερη έκθεση με ελεύθερη είσοδο
17:33 - 7 Ιουνίου 2024

Είναι έργα τεράστιας καλλιτεχνικής αξίας που τα καθιστά αντικείμενο του πόθου για τους συλλέκτες και θαυμασμού για τους φιλότεχνους. Μιλάμε για δημιουργίες καλλιτεχνών που θεωρούνται θεμελιωτές της ελληνικής ζωγραφικής και για μία πλειάδα από κομψοτεχνήματα με την υπογραφή δημιουργών που ουσιαστικά έχουν διαμορφώσει από κοινού τη σύγχρονη ελληνική τέχνη.

Τέτοια έργα θα μπορούσε κανείς να αποκτήσει στη δημοπρασία νεοελληνικής ζωγραφικής και γλυπτικής 19oυ και 20ού αιώνα, που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιουνίου (στις 18.30), στο Ζάππειο, από τη Vergos Auctions – ή απλώς να τα δει από κοντά στις 9, 10 και 11 Ιουνίου, σε μια έκθεση ανοιχτή για το κοινό, με ελεύθερη είσοδο. Ο οίκος κλείνει φέτος 35 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην κορυφή των ελληνικών δημοπρασιών και το γιορτάζει με αυτή την επετειακή δημοπρασία, από 125 επιλεγμένα έργα τέχνης 74 κορυφαίων Ελλήνων εικαστικών.

Ανάμεσα στα έργα ξεχωρίζει αναμφίβολα το εμβληματικό, μεγάλων διαστάσεων έργο του Κωνσταντίνου Παρθένη «Σύνθεση από την ελληνική ιστορία». Με την υψηλότερη τιμή εκτίμησης 250.000-350.000 ευρώ (!) από όλα τα έργα της δημοπρασίας, τοποθετείται χρονικά τη δεκαετία του 1960 και αντανακλά τα κλασικά στοιχεία του ώριμου ύφους του Κωνσταντίνου Παρθένη, με τη χαρακτηριστική ανάλαφρη και αέρινη τεχνική του να κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Η σύνθεση απαρτίζεται από φτερωτές και άλλες μορφές με φωτοστέφανα, ενώ παράλληλα διακρίνονται τυπικά σύμβολα του έργου του καλλιτέχνη, όπως το πουλί, ο ήλιος και το λιοντάρι.

Θεόφιλος, «Ο Στρατηγός Ιωάννης Γούρας καταθραύσας τους Τούρκους εις τον Μαραθώνα το 1825»

Στη δημοπρασία συμπεριλαμβάνονται γλυπτικές δημιουργίες των Γιάννη Μόραλη, Takis (Τάκης Βασιλάκης), Γιώργου Ζογγολόπουλου, Σοφίας Βάρη, Θεόδωρου Παπαγιάννη, Κώστα Κουλεντιανού, οι οποίες συμπληρώνουν μία σειρά από έργα τέχνης με υπογραφές κορυφαίων ζωγράφων του 19ου και 20ου αιώνα. Ανάμεσά τους οι Σπύρος Βασιλείου, Ντίκος Βυζάντιος, Γιάννης Γαΐτης, Απόστολος Γεωργίου, Απόστολος Γεραλής, Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Γιάννης Γουναρόπουλος, Δανιήλ (Παναγόπουλος), Διαμαντής Διαμαντόπουλος, Χρίστος Καράς, Νίκος Κεσσανλής, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Φώτης Κόντογλου, Γιάννης Κόττης, Γιώργος Λάππας, Κωνσταντίνος Μαλέας, Τάσος Μαντζαβίνος, Φερνάντο Μποτέρο, Δημήτρης Μυταράς, Σπύρος Παπαλουκάς, Pavlos (Διονυσόπουλος), Μάριος Πράσινος, Mαρία Πωπ, Θεόδωρος Ράλλης, Γιώργος Ρόρρης, Εδουάρδος Σακαγιάν, Παύλος Σάμιος, Γιάννης Σπυρόπουλος, Παναγιώτης Τέτσης, Γιάννης Τσαρούχης, Γιώργος Τσίγκος, Κώστας Τσόκλης, Αλέκος Φασιανός, Μαρία Φιλοπούλου, Βασίλης Φωτόπουλος, Τζον Χριστοφόρου, Chryssa (Βαρδέα), Γιάννης Ψυχοπαίδης.

Η ποικιλομορφία των έργων, η ιστορική σημασία τους και η εκφραστική αλήθεια των αναζητήσεών τους είναι εντυπωσιακή – μια ξεχωριστή σύνθεση ανάμεσα στα ελληνικά παραδοσιακά στοιχεία και τις νέες τάσεις, ανάμεσα στις αιώνιες μορφές και τις σύγχρονες αμφισβητήσεις και «πειράγματα», «πειραματικές διαμορφώσεις», όπως θα τις πουν από τον Οίκο Vergos. Πάνω από όλα, όμως, αρκετά από τα έργα της συγκεκριμένης δημοπρασίας (όπως «Το φθινόπωρο» του Γιάννη Τσαρούχη) έχουν περίοπτη θέση στην ιστορία της νεότερης ελληνικής τέχνης – και αυτό την καθιστά αναμφίβολα σημαντική.