UNESCO σε Μ. Βρετανία: «Δώστε πίσω τα Γλυπτά»

Το αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των κρατών-μελών του Οργανισμού στο πλαίσιο της 24ης Συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής
19:17 - 3 Ιούνιος 2024

Πίεση της UNESCO στη Μεγάλη Βρετανία για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα στην 24η Σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής. Η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών της επιτροπής και πολλά κράτη-παρατηρητές ζήτησαν εμφατικά από το Ηνωμένο Βασίλειο να επιστρέψει τα κλεμμένα μάρμαρα στη χώρα μας. Η σύνοδος πραγματοποιήθηκε ειδικά για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης (ICPRCP) και, όπως αναμενόταν, μείζον θέμα αποτέλεσαν τα ελληνικά γλυπτά.

Η ελληνική αντιπροσωπεία παρουσίασε εμπεριστατωμένα τις θέσεις της, επικαλούμενη και μαρτυρίες περιηγητών και λογίων της εποχής του Έλγιν, τεκμηριώνοντας τη βίαιη απόσπαση των αρχιτεκτονικών γλυπτών από το μνημείο. Τόνισε, επιπροσθέτως, την ανυπαρξία φιρμανιού και σχετικών σουλτανικών εγγράφων και την παράνομη ιδιοποίηση των Γλυπτών από τον Λόρδο Έλγιν, προτού αυτά καταλήξουν στο Βρετανικό Μουσείο. Επισήμανε και το θέμα της κακομεταχείρισης των Γλυπτών κατά την παραμονή τους στο Βρετανικό Μουσείο, τις κακές συνθήκες φύλαξής τους ήδη από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα. Και ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής για τις διαρκείς -και άκαρπες έως τώρα- προσπάθειες της ελληνικής πλευράς να έρθει σε διάλογο με το Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να βρεθεί λύση-χρυσή τομή.

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα, που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο, αποτελούν το 50% περίπου του συνόλου του γλυπτού διακόσμου του Παρθενώνα που σώζεται σήμερα. Σύμφωνα με την ελληνική επιχειρηματολογία, τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν είναι αυθύπαρκτα έργα τέχνης. Το μνημείο, που χτίστηκε τον 5ο αιώνα π.Χ., γίνεται κατανοητό μόνο με τα Γλυπτά του στο φυσικό και ιστορικό τους περιβάλλον.

Η ελληνική πλευρά λοιπόν κάλεσε το Ηνωμένο Βασίλειο, που τελεί πρώτη φορά μέλος της Διακυβερνητικής Επιτροπής, να συμμορφωθεί με τις συστάσεις και τις αποφάσεις της UNESCO. Οι αρμόδιοι Βρετανοί επέμειναν στις πάγιες θέσεις τους για το θέμα, επαναλαμβάνοντας ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο απαγορεύει την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα. Ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει πρόθεση αλλαγής νόμου από την κυβέρνησή τους.

ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ!

Η παρουσίαση της ελληνικής αντιπροσωπείας και τα επιχειρήματά της έτυχαν θερμής υποδοχής και η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών της Διακυβερνητικής Επιτροπής -σύμμαχοί μας οι Ιταλία, Τσεχία, Ρωσία, Λιβύη, Ιράκ, Ινδία, Χιλή, Βενεζουέλα, Παναμάς, Γουατεμάλα, Γκαμπόν, Ζάμπια, Αίγυπτος- αλλά και κράτη-παρατηρητές, όπως οι Τουρκία (!), Παλαιστίνη, Νικαράγουα, Ονδούρα, Βραζιλία, υποστήριξαν με σθένος τις ελληνικές θέσεις.

Επιπλέον, η Διακυβερνητική Επιτροπή υιοθέτησε σύσταση, στο κείμενο της οποίας μεταξύ άλλων καλεί για μία ακόμη φορά τις δύο πλευρές να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για την επίλυση της διαφοράς, και ζητάει από τη γενική διευθύντρια της UNESCO να βοηθήσει να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες συναντήσεις μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου. Το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα θα επανέλθει στην ατζέντα της 25ης Συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής.