Ο εικαστικός χάρτης της Αθήνας είναι ρετρό, νοσταλγικός και αναμφίβολα αυθεντικός. Βρισκόμαστε σε διαδικασία διαμόρφωσης των επόμενων «εξορμήσεών» μας με πυρήνα τον πολιτισμό. Γι’ αυτό και θέλουμε να γνωρίζουμε τα πάντα. Και κάπως έτσι η πυξίδα δείχνει Μουσείο Μπενάκη, το οποίο έχει δρομολογήσει πλείστες όσες εκθέσεις. Για να τις προσθέσουμε στο ημερολόγιό μας. Η ατζέντα, στα επιμέρους, περιλαμβάνει από φωτογραφία και μαρμαρογλυπτική μέχρι μόδα κι έργα τέχνης. Όλα σε συνδυασμό με Ιστορία.
Στις 12/6 μπορούμε να δούμε από κοντά τα κοστούμια από το «Poor Things» για να μεταμορφωθούμε σε «Μπέλα Μπάξτερ», όπως λέγεται ο χαρακτήρας που ερμηνεύει η Έμα Στόουν. Για να παρατηρήσουμε το κίτρινο αδιάβροχο και το βελουτέ ταγέρ, που έμοιαζαν αλλιώς στη μεγάλη οθόνη. Το Μπενάκη διοργανώνει έκθεση με 12 από τα πρωτότυπα χειροποίητα κοστούμια που φόρεσαν οι ηθοποιοί του οσκαρικού φιλμ. Και είναι διά χειρός της βραβευμένης με τον «θείο Oscar» και βραβείο BAFTA ενδυματολόγου Χόλι Γουάντινγκτον. Και έτσι μπορούμε να θαυμάσουμε τη δύναμη των κοστουμιών για έναν ρόλο. Σε μία έκθεση που φιλοξενήθηκε πρώτα στο Barbican Centre στο Λονδίνο.
Λίγο νωρίτερα, στις 8 Ιουνίου, θα ζωντανέψουν «Μύθοι και ιστορίες στο έργο του Γκίκα». Ευκαιρία να αποκωδικοποιήσουμε τη μοναδική τέχνη του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, ο οποίος εμπνεύστηκε πολλά από τα θέματά του στη ζωγραφική και τη γλυπτική από την ελληνική μυθολογία και την αρχαιότητα.
Σχέδια, ελαιογραφίες και χαρακτικά, σε ένα ταξίδι από τις δεκαετίες του ’30 μέχρι του ’80. Για να συναντήσουμε άθλους από το χθες, εκδικητικούς θεούς, ανεκπλήρωτους έρωτες, ζηλοτυπίες, κρυμμένα όντα… Οδυσσέας και Ηρακλής, Περσεφόνη και Προμηθέας Δεσμώτης, νύμφες και στοιχειά της φύσης, μυθικοί εραστές. Ακόμα νωρίτερα, στις 5 Ιουνίου, μας ελκύει η έκθεση με τίτλο «Α Future For The Past»: Εστιάζει στη διάδοση και ενίσχυση της τηνιακής μαρμαρογλυπτικής από το σύγχρονο ντιζάιν, για την κοινωνική διάσταση της μαρμαροτεχνίας στο νησί, ως μια συνομιλία με τον σύγχρονο πολιτισμό.
Πρόκειται για καινοφανή συνέργεια του τοπικού με το διεθνές και του παραδοσιακού με το σύγχρονο στο συγκεκριμένο πεδίο χειροτεχνικής εργασίας, συνέργεια που έχει στόχο να συμβάλει στο μέλλον του ντιζάιν σε μάρμαρο όσο και της μαρμαρογλυπτικής παράδοσης, καθιστώντας την Τήνο αναγνωρίσιμο κόμβο πολιτιστικού πλούτου. Και είναι, τέλος, και το Athens Photo Festival από τις 6/6 στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς, για μια υπερπαραγωγή με εικόνες, από φωτογραφικά έργα και οπτικοακουστικό υλικό μέχρι installations και καλλιτεχνικές εκδόσεις.
Φανταστείτε 80 καλλιτέχνες από 32 χώρες, διεθνείς προσκεκλημένους που τοποθετούν την Αθήνα στο επίκεντρο της διεθνούς φωτογραφικής σκηνής. Η σύγχρονη φωτογραφία ως οπτικός πολιτισμός σε μια πόλη που ποτέ δεν κοιμάται. Ειδικά όταν η Μπέλα Μπάξτερ ξενυχτά στο Μπενάκη…