Οι εκθέσεις που πραγματοποιούνται ανά τον κόσμο με αρχαιοελληνικά και βυζαντινά αριστουργήματα έρχονται να υπενθυμίσουν τη θέση της Ελλάδας στην πορεία της δυτικής τέχνης. Μάλιστα, θα μπορούσε κανείς να κάνει λόγο για μια ιδιότυπη πολιτιστική «διπλωματία» που επαναδιατυπώνει -απολύτως πειστικά- το αφήγημα της οικουμενικότητας του ελληνικού πολιτισμού. Στο πλαίσιο αυτό, μπορεί να ιδωθεί και η έκθεση με τίτλο «Το βασίλειο της Ahhijawa. Οι Μυκηναίοι και η Σικελία», η οποία μόλις εγκαινιάστηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Paolo Orsi των Συρακουσών. Είναι μια έκθεση που προβάλλει τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό με τον πλέον εμφατικό τρόπο, αναδεικνύοντας ποικιλοτρόπως το βαθύ αποτύπωμά του στην ευρύτερη ανάπτυξη των κοινωνιών της Σικελίας. Όσο για τα ελληνικά έργα, κατέχουν προβεβλημένη θέση, όπως -για παράδειγμα- το χρυσό κύπελλο από τον Θολωτό Τάφο των Δενδρών, που παρουσιάζεται σε εντυπωσιακή ειδική προθήκη, στο κέντρο της έκθεσης.
Το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού συμμετέχει με 80 συνολικά έργα παρμένα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών και το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, σε αυτή τη σημαντική έκθεση που εστιάζει στην επιρροή του Μυκηναϊκού πολιτισμού στη Σικελία. Άλλωστε, οι Συρακούσες -όπως είναι γνωστό- ήταν αρχαία ελληνική πόλη η οποία ιδρύθηκε από Κορίνθιους εποίκους το 733 π.Χ., αρκετά χρόνια πριν γίνει η έδρα των Ρωμαίων στη Σικελία: αναμφίβολα, ένα από τα μεγαλύτερα αποικιακά κέντρα της εποχής, όπου ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός είναι έκδηλος καθώς και η επιρροή του, στο πέρασμα του χρόνου.
Τα εγκαίνια της έκθεσης -που θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 9 Οκτωβρίου- έγιναν παρουσία της γενικής διευθύντριας Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, δόκτορα Ολυμπίας Βικάτου. Χωρισμένο σε οκτώ ενότητες, αυτό το φιλόδοξο εκθεσιακό εγχείρημα δημιουργήθηκε ως ένας φόρος τιμής στον σπουδαίο πολιτισμό που καταγράφεται στα χετιτικά κείμενα με το όνομα Ahhijawa (Αχιγιάβα), ο οποίος, γύρω στα μέσα της 2ης χιλιετίας π.Χ., διαμορφώθηκε στην ηπειρωτική Ελλάδα και έμελλε να μείνει στην Ιστορία ως Μυκηναϊκός. Μέσα από τα πλούσια εκθέματα, η έκθεση καλύπτει ολόκληρο το φάσμα μεταξύ του 17ου/16ου και του 11ου αιώνα π.Χ. – της Ύστερης Εποχής του Χαλκού στην Ελλάδα.
Τα έργα προέρχονται, εκτός από τα προαναφερθέντα ελληνικά μουσεία, και από μερικά περίφημα ιταλικά μουσειακά ιδρύματα: το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο του Τάραντα, του Κάλιαρι, του Μπρίντιζι και του Λέτσε. Υπάρχουν, επίσης, αρχαία σικελικά κομψοτεχνήματα από το Αγκριτζέντο και το Μουσείο της Καλτανισέτας, και φυσικά από το Μουσείο Paolo Orsi στις Συρακούσες. Οι θεματικές ενότητες είναι αφιερωμένες στις χαρακτηριστικές πτυχές της μυκηναϊκής κοινωνίας, μέσα από προσεκτικά επιλεγμένα τεκμήρια του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Και βέβαια, τα συγκεκριμένα έργα τέχνης αντικατοπτρίζουν τον πλούτο και την κοινωνική πολυπλοκότητα αυτής της φάσης της μεσογειακής ιστορίας – πάντα με έντονο το ελληνικό χρώμα…