Κάθε φορά που πηγαίνουμε σε ένα μουσείο θέλουμε να αισθανόμαστε ότι φεύγοντας θα το κουβαλάμε μέσα μας. Συχνά αναζητάμε ένα λεύκωμα, μια καρτ-ποστάλ, ένα κόσμημα, ένα μικρό ή μεγαλύτερο αντικείμενο καθημερινής χρήσης. Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, μπορούμε να ξεχωρίσουμε ορισμένα πωλητήρια των ελληνικών μουσείων που κάνουν τη διαφορά. Για να βρούμε από έργα τέχνης, πρωτότυπα ή αντιγραφές, ανάλογα με τις συλλογές και τις εκθέσεις, ημερολόγια, δώρα, διακοσμητικά.
Στο Μουσείο της Ακρόπολης θα αναζητήσουμε κεραμικά είδη, μεταξωτά φουλάρια, χαρτικά, παιχνίδια. Μπορούμε να ανακαλύψουμε και στο βιβλιοπωλείο εκδόσεις για την τέχνη, την ιστορία και τη μυθολογία της Ακρόπολης και της αρχαίας Αθήνας. Στο Μουσείο Μπενάκη, με το πωλητήριο να έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του από το 1977, θα συναντήσουμε σύγχρονα αυθεντικά αντικείμενα, χρηστικά ή διακοσμητικά, από την αρχαιότητα ως το σύγχρονο ντιζάιν, με στόχο τη διατήρηση παραδοσιακών τεχνικών που τείνουν να εκλείψουν, μέσω της στήριξης των ανθρώπων που τις χρησιμοποιούν.
Όσο για το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, θα συναντήσουμε το Cycladic Shop, με αποκλειστικές συνεργασίες με σχεδιαστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που έχουν επηρεαστεί από την κυκλαδική και αρχαία ελληνική τέχνη, με τοπικές τεχνικές και υλικά.
Για γούρια, κοσμήματα, αξεσουάρ και αφίσες, μπορούμε να επισκεφτούμε το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, όπως και το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στο Παγκράτι, ενώ για πιστοποιημένα αντίγραφα από ελληνικά κρατικά μουσεία, όπως εικόνες, ψηφιδωτά, τοιχογραφίες, χαρακτικά, γλυπτά, το πωλητήριο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου. Αν και πάντα, τα πιο ωραία «μεμοραμπίλια» των μουσείων είναι τα μολύβια και τα χαρτικά.