Μία πολύχρωμη εικαστική πανδαισία επιφυλάσσει ο Μάιος, μέσα από εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσετε, αφού συνδυάζουν το κλασικό με το μοντέρνο, αλλά και τη σύγχρονη κλασική ματιά με την έντονα πειραματική διάθεση. Αυτά είναι τα επτά εικαστικά εγχειρήματα που εγκαινιάζονται μέσα στον μήνα, τα οποία αναμένεται να κερδίσουν το ενδιαφέρον σας.
01 – «Cindy Sherman at Cycladic: πρώιμα έργα» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Είναι η πρώτη μουσειακή έκθεση με φωτογραφικά έργα της κορυφαίας Αμερικανίδας Cindy Sherman, που παρουσιάζονται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, έργα-ορόσημα από την πρώιμη σειρά φωτογραφιών «Untitled Film Stills» καθώς και από τις σειρές «Rear Screen Projections», «Centerfolds» και «Color Studies». Η έκθεση -που εγκαινιάζεται στις 30 Μαΐου- εστιάζει στη γυναίκα, στην ταυτότητα και στην απεικόνισή της, διερευνώντας, μέσα από τους χαρακτήρες των έργων της Sherman, μεγάλο εύρος των γυναικείων στερεότυπων.
02 – «Ο ιδιοφυής αγωνιστής της τέχνης» στο ΕΠΚεΔ
Η μεγάλη έκθεση «Πάμπλο Πικάσο. Ο ιδιοφυής αγωνιστής της τέχνης και της δημοκρατίας μέσα από σπάνιες αφίσες και κεραμικά του» στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών (ΕΠΚεΔ), που εγκαινιάζεται το Σάββατο 11 Μαΐου, περιλαμβάνει 55 σπάνιες, αυθεντικές αφίσες που φιλοτέχνησε ο ιδιοφυής Πάμπλο Πικάσο με την τεχνική της λιθογραφίας και της χαλκογραφίας – αρκετές από τις οποίες, τις έχει υπογράψει. Παράλληλα, θα εκτεθούν 20 αντιπροσωπευτικά κεραμικά του Ισπανού καλλιτέχνη, όπως τα πιάτα και τα κανάτια του, τα οποία μαρτυρούν το πάθος του για την τέχνη της κεραμικής.
03 – «Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα» στην γκαλερί Citronne
Την καλλιτέχνιδα Άννα Αμπαριώτου σε μια ατομική έκθεση την οποία τιτλοφορεί «Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία», παρουσιάζει από την Πέμπτη 16 Μαΐου, η Citronne Gallery στην Αθήνα, σε επιμέλεια Κώστα Πράπογλου. Τα έργα της Αμπαριώτου παραπέμπουν σε ένα απολύτως προσωπικό σύμπαν, με μια ελεύθερη ερμηνευτική προσέγγιση της καθημερινής πορείας των ανθρώπων. Ο θεατής καλείται να μυηθεί αλλά και να αποκρυπτογραφήσει αυτήν την αμιγώς προσωπική εικαστική γλώσσα.
04 – «For Dear Life» στο ΕΜΣΤ
Η πρώτη μεγάλη μουσειακή αναδρομική έκθεση του έργου της Penny Siopis στην Ελλάδα παρουσιάζεται από την Παρασκευή 17 Μαΐου, στο πλαίσιο του τρίτου μέρους του αφιερώματος «Κι αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο;» στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ). Γεννημένη στη Νότια Αφρική το 1953 από Έλληνες γονείς, η Siopis έγινε γνωστή στις αρχές του ’80 και του ’90 για τους φεμινιστικούς και ιστορικούς πίνακές της, καθώς και για την ενεργή στάση της κατά του απαρτχάιντ.
05 – «Οζ – Εικόνες από τον κόσμο» στην γκαλερί a.antonopoulou.art
Οι διάσημοι χαρακτήρες από τον «Μάγο του Οζ» ζωντανεύουν στην έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη, ο οποίος παρουσιάζει -από τις 16 Μαΐου- έργα ζωγραφικής και γλυπτικής σε μια ιδιόμορφη εγκατάσταση με αναφορές όχι μόνο στην κοσμαγάπητη ιστορία, αλλά και τα βιντεοπαιχνίδια. Ο Μίλτος Μιχαηλίδης μοιάζει να αναρωτιέται ποια είναι η πραγματικότητα και ποιος ο ψηφιακός μας κόσμος, σε μία εποχή που τα όρια ανάμεσα στα δύο μοιάζουν εξαιρετικά δυσδιάκριτα. Αφημένος στην ιστορία του Οζ, ο καλλιτέχνης βρίσκεται αντιμέτωπος με την ασυμφωνία ανάμεσα σε αυτό που υπάρχει και σε αυτό που πράγματι βλέπουμε.
06 – «Forsaken Places» στο TAF
Η δυαδική έκθεση φωτογραφίας «Forsaken Places», που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 16 Μαΐου, είναι εμπνευσμένη από τη διαχρονικότητα ενός εγκαταλελειμμένου χώρου-τόπου ο οποίος εσωκλείει τη διήγηση ανθρώπινων ιστοριών. Ουσιαστικά, η συγκεκριμένη διττή έκθεση παρουσιάζει το «ψυχογράφημα» ενός εγκαταλελειμμένου χώρου μέσω του «εννοιολογικού πλαισίου» και της «ντοκιμαντέρ καταγραφής». Επειδή πρόκειται για δυαδική έκθεση, οι φωτογράφοι Υπατία Κορνάρου και Ελισάβετ Ευσταθίου διαφοροποιούνται μέσα από το προσωπικό ύφος της καλλιτεχνικής τους ταυτότητας. Το κοινό τους σημείο είναι οι «τόποι συνάντησης» με την πεποίθηση ότι μας αφορούν όλους.
07 – «Common (?) People» στην Della Rounick Gallery
H γλύπτρια Ισμήνη Τσοφίδου, που επικεντρώνεται στη μελέτη της ανθρώπινης φιγούρας ως βασικού μέσου έκφρασης αισθημάτων και καταστάσεων, και η φωτογράφος Ελένη Μαϊτού, η οποία μέσω του καλλιτεχνικού γυμνού και της εκφραστικότητας της κίνησης του ανθρώπινου σώματος ανακαλύπτει πάντα καινούργιους κόσμους, μας καλούν σε μία εικαστική συνύπαρξη που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 16 Μαΐου με τίτλο «Common (?) People». Οι δύο καλλιτέχνιδες προσπαθούν να μας μυήσουν στην ιδιαιτερότητα, την ομορφιά και τη δυναμική του γυμνού ανθρώπινου σώματος – μέσα από ένα διάλογο από φόρμες και εικόνες.