Ο καρκίνος νίκησε τον «σούπερσταρ» συγγραφέα Πολ Όστερ

14:37 - 2 Μαΐου 2024

Ο συγγραφέας που αγαπήθηκε όσο λίγοι στην Ελλάδα έφυγε από τη ζωή στα 77 του χρόνια ύστερα από τη διάγνωση, πριν από δύο χρόνια, για καρκίνο του πνεύμονα. Τον έχουμε αγαπήσει και τον έχουμε διαβάσει ξανά και ξανά στα ελληνικά. Πώς γίνεται κανείς συγγραφέας; Για εκείνον, όλα ξεκίνησαν στην τρυφερή ηλικία των οκτώ ετών. Ήταν η στιγμή που ήθελε ένα αυτόγραφο από έναν αγαπημένο του παίκτη του μπέιζμπολ, κι εκείνος δεν είχε τρόπο να του υπογράψει. Από τότε ο συγγραφέας των μπεστ-σέλερ κυκλοφορούσε πάντοτε με μολύβι και κάπως έτσι, είχε πει, έγινε και επαγγελματίας «γραφιάς».

Σχεδόν επτά δεκαετίες μετά, το παιδί με το μολύβι «έσβησε», όπως έγραψαν πρώτα οι «New York Times», στο σπίτι του, στο Μπρούκλιν. Άφησε πίσω του περισσότερα από 40 βιβλία, μεταφρασμένα σε τουλάχιστον 40 γλώσσες. Υπήρξε μυθιστοριογράφος αλλά και σεναριογράφος, δοκιμιογράφος, ποιητής, μεταφραστής, κριτικός, μορφή της αμερικανικής λογοτεχνίας, ένας «σούπερσταρ» στον κόσμο των βιβλίων. Πολυπράγμων και αγαπητός. Θα τον θυμόμαστε και για τις αυτοβιογραφίες του, το βιβλίο για τον πρόσφατα αποθανόντα πατέρα του, με τίτλο «Τhe invention of Solitude», το «Moon Palace», το «Leviathan», το «Τhe Book of Illusions».

Ο Πολ Όστερ υπογράφει αυτόγραφα

Τα πολιτικά κείμενα με ευαισθησία. Τη διάσημη «Τριλογία της Νέας Υόρκης». Και για φράσεις όπως: «Oι άνθρωποι χρειάζονται ιστορίες και τις αναζητούμε παντού. Στην τηλεόραση, στα κόμικς, στις ταινίες, σε οποιαδήποτε μορφή, διψούν για ιστορία».