Νέα, «βροντερή» παρέμβαση για την επιστροφή των Γλυπτών του στην Ελλάδα. Με πολιτική βαρύτητα. Ύστερα από το καλοκαιρινό σκάνδαλο με τις περισσότερες από χίλιες αρχαιότητες που «έκαναν φτερά» από το Βρετανικό Μουσείο, οι συνθήκες για την επιστροφή των Γλυπτών στη χώρα μας ωριμάζουν ολοένα και περισσότερο. «Μπροστάρισσα» η συγγραφέας μπεστ σέλερ, Βρετανίδα Βικτόρια Χίσλοπ, που λατρεύει την Ελλάδα και πρόσφατα επανέλαβε την άποψή της σε συνέντευξή της στην «Κυριακάτικη Απογευματινή». Στη λίστα εντάσσεται και ο σημαντικός Βρετανός σκηνοθέτης Κεν Λόουτς, που επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι τα γλυπτά είναι «κλεμμένα από τον Έλγιν, από την Ελλάδα – πρέπει να επιστρέψουν άμεσα». Και φυσικά ο Τζορτζ Κλούνεϊ με τη σύζυγό του, Αμάλ Αλαμουντίν.
Σε αυτές τις ηχηρές φωνές έρχεται να προστεθεί μια σημαίνουσα προσωπικότητα, ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν: «Θα ήταν υπέροχο αν ο κόσμος μπορούσε να θαυμάσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο φυσικό τους περιβάλλον, χωρίς να χρειάζεται να έρθει στο Λονδίνο για να τα δει», δήλωσε. Ο ισχυρός πολιτικός των Εργατικών θεώρησε ότι μια συμφωνία για τα Γλυπτά «είναι εφικτή», χαρακτηρίζοντας «αξιοθρήνητη, παιδιάστικη» τη συμπεριφορά του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ – θυμάστε ότι αρνήθηκε να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν εκείνος επισκέφτηκε το Λονδίνο, παρότι είχε προγραμματιστεί μεταξύ τους συνάντηση. Τα παραπάνω ο δήμαρχος του Λονδίνου τα είπε στα «Νέα». Επιπλέον, διεμήνυσε πως η (επερχόμενη) κυβέρνηση των Εργατικών, υπό τον σερ Κιρ Στάρμερ, δρομολογεί συνεργασία με την Ελλάδα «για να καταλήξουν σε μια διευθέτηση». Κι επαίνεσε τον Τζορτζ Όσμπορν, που προεδρεύει του μουσείου, για τη «θέλησή» του να καταλήξει σε συμφωνία.
«ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ»
Αντίστοιχα επεσήμανε σε συνέντευξή του στο ένθετο «Secret» της εφημερίδας «Παραπολιτικά» ο Ελληνομαλτέζος -και με βρετανικές καταβολές- σύμβουλος της Βουλής των Λόρδων Ιωάννης Χουντής ντε Φάμπρι. «Το θέμα είναι σύνθετο και αφορά εξίσου την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και τους καταπιστευματούχους του Βρετανικού Μουσείου. Πρώτα όμως πρέπει να αλλάξει η κυβέρνηση. Η κρατούσα πιθανότητα, ως έχουν τα πράγματα, είναι αυτή του δανείου για 3, 5 ή 15 έτη, σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία, από κοινού με την αναγνώριση, από μέρους της Ελλάδας, της βρετανικής κυριότητας επί των αρχαιοτήτων. Φυσικά, σε μία τέτοια περίπτωση θα κάνουμε λόγο για κάποιου είδους συμβιβασμό, αλλά με πρακτικά αποτελέσματα, δηλαδή των επανένωση των Γλυπτών. Μην ξεχνάτε άλλωστε: Και ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός κάνει πάντα λόγω για επανένωση και όχι “επιστροφή” – ο δεύτερος όρος ενέχει μία μονιμότητα». Σημειώνουμε πως τα Γλυπτά υπόκεινται στον νόμο του Βρετανικού Μουσείου του 1963, που απαγορεύει ρητά στο μουσείο να διαθέτει τη συλλογή του. Αλλά «είμαστε στο 2024», καταλήγει -με δόση ειρωνείας- ο δήμαρχος Λονδίνου.