Ατμόπλοια και βάρκες, ιστιοφόρα και τριήρεις, θρυλικές ναυμαχίες, πυρπολήσεις, αλλά και καθημερινές, ολοζώντανες σκηνές από τη θαλασσινή περιπέτεια. Αυτός είναι ο υπέροχος κόσμος του «πατέρα της θαλασσογραφίας», του κορυφαίου Κωνσταντίνου Βολανάκη (1837-1907), στον οποίο θα έχουμε την ευκαιρία να μυηθούμε από μία μεγάλη έκθεση.
Πρόκειται για την έκθεση με τίτλο «Κωνσταντίνος Βολανάκης – Ο ζωγράφος της θάλασσας επιστρέφει στον Πειραιά», η οποία εγκαινιάζεται την Τετάρτη 24 Απριλίου (στις 20.00) στο από τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνο Τασούλα. Θα παρουσιαστούν 52 πίνακες της συλλογής του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη – πρόκειται για τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του κορυφαίου Έλληνα θαλασσογράφου.
Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει σημαντικές ιστορικές συνθέσεις, όπως «Η ναυμαχία της Σαλαμίνας, 1882», από τη συλλογή του Αρχηγείου Ναυτικού, «Η έξοδος του Άρεως, 1894» και «Η άφιξη της πριγκίπισσας Σοφίας στο Φάληρο 1889-1890» από τη συλλογή Ευάγγελου και Κατίγκως Αγγελάκου, καθώς και το εμβληματικό έργο «Το λιμάνι του Πειραιά από τη βασιλική προβλήτα, 1886», από τη συλλογή του Δήμου Πειραιά.
Ο κύκλος των εικαστικών ιστορικών αφηγήσεων συμπληρώνεται με τις δύο μεγαλειώδεις ελαιογραφίες του Κωνσταντίνου Βολανάκη της μόνιμης συλλογής του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος, οι οποίες απεικονίζουν πολεμικά ναυτικά γεγονότα της Επανάστασης του 1821: «Η πυρπόληση του τούρκικου δίκροτου στην Ερεσό» και «H Ναυμαχία του Ναβαρίνου».
Αν και υπήρξε από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Σχολής του Μονάχου, ο αξέχαστος καλλιτέχνης, που η δουλειά του αποτέλεσε παράδειγμα για νεότερες γενιές εικαστικών, παρέκαμψε τα ηθογραφικά θέματα και τα πορτρέτα -τάση που ακολουθούσαν οι περισσότεροι καλλιτέχνες της συγκεκριμένης σχολής- και αφιερώθηκε με εμμονή στη θάλασσα και τη ζωή γύρω από αυτήν. Οι συνθέσεις του, λυρικές και ατμοσφαιρικές, χαρακτηρίζονται από χρωματική αρμονία και επιμελημένη απόδοση των λεπτομερειών και φανερώνουν τη μελέτη της δυτικής και κυρίως της ολλανδικής θαλασσογραφικής παράδοσης.
Το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος διοργανώνει την έκθεση με στόχο να προβάλει τη ναυτική πλευρά του ελληνικού πολιτισμού μέσω της τέχνης. Παράλληλα, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη στο πλαίσιο των δράσεων εξωστρέφειάς του την υποστηρίζει δυναμικά, επιθυμώντας να προβάλει το έργο του Κωνσταντίνου Βολανάκη στο ευρύτερο κοινό.
Η έκθεση -που θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 29/6/2024- θα έχει καθημερινά ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για ενήλικες και παιδιά. Επιπλέον, μέσα στην έκθεση οι επισκέπτες θα έχουν πρόσβαση στη διαδικτυακή αίθουσα τέχνης του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη (digitalgallery.laskaridisfoundation.org), που περιλαμβάνει εικόνες των ζωγραφικών έργων σε υψηλή ανάλυση, σχολιασμό από ιστορικό τέχνης και βιβλιογραφία. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι προσφέρει τη δυνατότητα ακουστικής περιήγησης για τα άτομα με προβλήματα όρασης.