Οι «Πρίγκιπες της Πύλου» στο Λος Άντζελες

230 αρχαιολογικοί θησαυροί από τη Μεσσηνία της Εποχής του Χαλκού θα εκτεθούν στο διάσημο Μουσείο Γκετί
19:00 - 19 Απρίλιος 2024

Ήταν ίσως η σημαντικότερη αρχαιολογική ανακάλυψη των τελευταίων ετών και αναμφίβολα του 2017. Ο σφραγιδόλιθος που βρέθηκε στον τάφο του Γρύπα Πολεμιστή, στην περιοχή της Πύλου, συνιστά ένα από τα ομορφότερα ελληνικά προϊστορικά έργα τέχνης – πρόκειται για σπανιότατο σφραγιδόλιθο που αποτυπώνει μια αριστουργηματικά φτιαγμένη σκηνή μάχης. Αυτό το εμβληματικό, όπως πλέον θεωρείται, κομψοτέχνημα μεταφράζεται σε ένα από τα 230 αρχαία έργα/ευρήματα, προερχόμενα από τη Μεσσηνία, που θα παρουσιαστούν σε μια μεγάλη έκθεση υπό τον τίτλο «Πρίγκιπες της Πύλου – Θησαυροί της Μεσσηνίας της Εποχής του Χαλκού», από τις 25 Ιουνίου 2025 έως τις 12 Ιανουαρίου 2026, στο διάσημο Μουσείο Γκετί στο Λος Άντζελες. Με αυτόν τον τρόπο, συνεχίζεται από την Ελλάδα -με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο- η άτυπη πολιτιστική διπλωματία των τελευταίων χρόνων, που προβάλλει τους θησαυρούς της χώρας μας σε παγκόσμια κλίμακα.

Χρυσό δακτυλίδι με σκηνή σε ένα ιερό

Ανάμεσα στα πολύτιμα εκθέματα συγκαταλέγονται μερικά αριστουργήματα τέχνης από χρυσό, ασήμι, ελεφαντόδοντο και αχάτη και βέβαια ο οπλισμός του ευγενούς νεκρού – όλα από την ταφή του Γρύπα Πολεμιστή, που χρονολογήθηκε στο 1450 π.Χ. Οι επικεφαλής της ανασκαφής στην περιοχή της Πύλου, Τζακ Ντέιβις και Σάρον Στόκερ, που διεξάγουν τις αρχαιολογικές έρευνες εδώ και χρόνια εκ μέρους του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι, είναι εκείνοι που έκαναν την αρχική πρόταση στο υπουργείο Πολιτισμού για την έκθεση με στόχο την ανάδειξη της Μεσσηνίας της Ύστερης Εποχής του Χαλκού. Και έτσι, οι θεματικοί άξονες της έκθεσης ρίχνουν φως στο λαμπρό μυκηναϊκό ανάκτορο του Άνω Εγκλιανού στην Πύλο, γνωστό και ως Ανάκτορο του Νέστορος, μαζί με πολλές άλλες αρχαιολογικές θέσεις που βρίσκονταν υπό τον έλεγχό του.

χρυσό περιδέραιο με τρεις χάντρες

Εκτός από το Ανάκτορο του Νέστορα και τον λακκοειδή τάφο του Γρύπα Πολεμιστή, θα εκτεθούν μικρά στο μέγεθος αλλά ανεκτίμητης αξίας κτερίσματα που προέρχονται από τους θολωτούς τάφους στις θέσεις Εγκλιανός, Ρούτση, Κουκουνάρα, Δάρας, Άνθεια και από τα νεκροταφεία θαλαμωτών τάφων στον Εγκλιανό, στα Βολιμίδια Χώρας και στα Ελληνικά Θουρίας. Πρόκειται για σφραγιδόλιθους με εγχάρακτες παραστάσεις, κοσμήματα από χρυσό, γυαλί και άλλους πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους, λίθινες και χάλκινες αιχμές βελών, ένα οδοντόφρακτο κράνος, χάλκινα όπλα, πήλινα ειδώλια και γραπτά αγγεία αλλά και θραύσματα τοιχογραφιών από το Ανάκτορο του Νέστορα.

Αυτή τη σπουδαία έκθεση θα φιλοξενήσουν και τρία ελληνικά μουσεία: το Αρχαιολογικό Μουσείο Καλαμάτας (14 Φεβρουαρίου ως 4 Μαΐου 2025), το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (1 Μαρτίου 2026 έως 30 Ιουνίου 2026) και το Μουσείο Χώρας Μεσσηνίας (1 Σεπτεμβρίου 2026 έως 31 Μαρτίου 2027). Επιμελητές οι Κλερ Λάιανς και Νικόλ Μπράντροβιτς από το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Μουσείου Ζαν Πολ Γκετί, η Ευαγγελία Μηλίτση, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, και οι ανασκαφείς Σάρον Στόκερ και Τζακ Ντέιβις της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών της Αθήνας.