«Μαγειρεύοντας» με τον Αλέκο Φασιανό στο ατελιέ του

Ανοίγει το αθηναϊκό εργαστήριο του μεγάλου μας ζωγράφου στο ομώνυμο μουσείο για το κοινό, από την Κυριακή 14 Απριλίου με ελεύθερη είσοδο
19:58 - 10 Απριλίου 2024

«Τα υλικά τα φτιάχνω μόνος μου. Φτιάχνω πράγματα με κόλλα και σκόνη. Όταν μαγειρεύεις σπίτι σου, δεν μαγειρεύεις καλύτερα απ’ ό,τι στα εστιατόρια; Έτσι κάνω και εγώ. Το ατελιέ μου είναι σαν μουσείο. Μαγειρεύω και φτιάχνω μοναδικές συνταγές».

Ο Αλέκος Φασιανός δεν είναι πλέον στη ζωή, αλλά οι πίνακες, τα χρώματα, η οπτική του παραμένουν κοντά μας. Και μόλις μάθαμε ότι το Μουσείο Φασιανού -μετά το σπίτι και το ατελιέ του στην Τζια, τον περασμένο Ιούλιο- ετοιμάζεται, με τη σειρά του, να ανοίξει τον τρίτο όροφο. Για να μας φιλοξενήσει στο αθηναϊκό ατελιέ του, στο Alekos Fassianos Atelier, και για να μάθουμε όλες τις «συνταγές» του. Σίγουρα τις πιο αγαπημένες του.

Τα επίσημα εγκαίνια έχουν προγραμματιστεί για την Κυριακή, στις 14 του μηνός, στο πλαίσιο της δράσης Open House Athens, με ελεύθερη είσοδο. Δεν θα πρέπει να μας ξενίσει το γεγονός πως δεν θα επιτρέπεται να βγάζουμε φωτογραφίες στον συγκεκριμένο χώρο του μουσείου -όπως διαβάζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα-, γιατί είναι ωραίο να μπορούμε να διατηρούμε το σασπένς.

Σκηνή πρώτη λοιπόν. Για την ιστορία. Ζωγράφιζε πάντα στο πάτωμα για να είναι γειωμένος. Σκηνή δεύτερη. Τον φανταζόμαστε να δημιουργεί. Να πειραματίζεται με πινέλα και τέμπερες. Να λερώνει χέρια και ρούχα. Χωρίς να τον νοιάζει στο ελάχιστο. Γιατί το αποτέλεσμα μετράει. Σε μια πιστή αναπαράσταση του εργαστηρίου του στην Αθήνα, επιμελημένο, σύμφωνα με τις εικαστικές παρεμβάσεις από τον καλλιτέχνη, όπως και τον σχεδιασμό του αρχιτέκτονα, Κυριάκου Κρόκου, θα γνωρίσουμε καλύτερα τον καλλιτέχνη αλλά και τον άνθρωπο Αλέκο Φασιανό. Πώς; «Διαβάζοντας» τα συναισθήματα πίσω από τα αντικείμενα που θα εντοπίσουμε -και θα «σκανάρουμε»- στο μουσείο.

Θα δούμε τα ρούχα, τα παπούτσια του, παλέτες, σκόνες, λάδι. Επίσης, άλλου τύπου μεμοραμπίλια, προσωπικά του αντικείμενα, ημιτελή έργα, σεντόνια που μάλιστα είχε ράψει ο ίδιος, παιχνίδια που είχε φτιάξει (ναι, υπήρξε πολυπράγμων!) Ακόμη και έπιπλα που είχε σχεδιάσει και κατασκευάσει…

Ο σπουδαίος καλλιτέχνης σε χώρους του «πολυ-ατελιέ» του

ΘΑΥΜΑΤΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΗΣ

Ευκαιρία να ανακαλύψουμε ένα διαφορετικό πρόσωπο σε ένα αποκαλούμενο -και όχι άδικα- «πολυ-ατελιέ». Όχι μόνο ενός παραγωγικού ζωγράφου αλλά κι ενός γλύπτη, ενός επιπλοποιού, ενός θαυματοποιού και οραματιστή της ζωής. Ο Φασιανός δεν δίσταζε να βάλει την υπογραφή του, και το πάθος του, εκτός από τους πίνακές του σε μπρούντζινα πόμολα αλλά και μεταλλικές κατασκευές για να «καδράρει» φωτεινά παράθυρα. Επικοινωνούσε κάθε μορφή της τέχνης του. Όσοι τον γνώριζαν καλά ήξεραν πως του άρεσε να είναι διαρκώς περιτριγυρισμένος από αντικείμενα καθημερινής χρήσης, για να εμπνέεται. Και από ανθρώπους – γιατί υπήρξε κοινωνικός. Σε δίσκους, συρτάρια, ράφια, ακόμη και στο πάτωμα, ήθελε να βλέπει τα πράγματά του όλα με την πρώτη «ανάγνωση».

Και δεν θα είμαστε μόνο εμείς που θα θελήσουμε να ανακαλύψουμε το ατελιέ του διεθνούς φήμης καλλιτέχνη, όπου ο ήλιος έγραψε ιστορία. Αλλά και οι τουρίστες, αφού υπήρξε δημοφιλής και εκτός Ελλάδας. Ή εκείνους που ήξεραν ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο λευκό και μπλε, αλλά και κόκκινο και πράσινο και πορτοκαλί. Και απ’ όλα (τελικά).

Γίνε κι εσύ καλλιτέχνης λοιπόν ανάμεσα σε ρούχα, παιχνίδια, έπιπλα με τη σφραγίδα του. Στις 21 Απριλίου, η σύζυγος του καλλιτέχνη, Μαρίζα Καλογεροπούλου-Φασιανού, θα μας αφηγηθεί σε 75 λεπτά σκηνές από τη ζωή του, αναλύοντας τις φιλοσοφικές και πνευματικές αρχές που επισφράγισαν το καλλιτεχνικό του γίγνεσθαι και την πολύπλευρη αντίληψή του, σε μία βιωματική ξενάγηση. Γιατί υπήρξε εργοστάσιο φαντασίας κι έμπνευσης. Kαι ήθελε να έρχονται όλοι σε επαφή με τη δουλειά του. Όταν ζωγράφιζε, είχε πάντα την καλύτερη παρέα, τη γάτα του. Του άρεσε μάλιστα να λέει πως κάθε άνθρωπος πρέπει να ταξιδεύει και να πηγαίνει παντού, σαν τη μέλισσα. «Να παίρνει από παντού γύρη για να φτιάξει το δικό της μέλι». Θυμάστε τα λευκά πιάτα και τους πίνακες με σμήνη από γαλάζιες μέλισσες; Στο ατελιέ του θα μάθουμε πώς να σχεδιάζουμε ένα «φασιανικό» μελίσσι. Στη ζωή και τον λευκό καμβά.