Ένα διαδραστικό καλειδοσκοπικό ταξίδι στο μυαλό της μεγαλοφυΐας που λέγεται Σαλβαδόρ Νταλί θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν όσοι επισκεφτούν την έκθεση «Dali Cybernetics – The Immersive Experience», που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Όπως υποδηλώνει ο αγγλόφωνος τίτλος, πρόκειται πράγματι για μια καθηλωτική εμπειρία, για μια μυσταγωγική εισαγωγή στο καλλιτεχνικό σύμπαν του σπουδαίου Ισπανού δημιουργού, μέσα από την έκθεση που θα λειτουργήσει από τις 29 Μαρτίου έως τις 29 Ιουνίου, στην Αποθήκη Γ΄ στο λιμάνι Θεσσαλονίκης. Ο επισκέπτης περιηγείται στα πιο διάσημα έργα του καλλιτέχνη, καθώς παρακολουθεί την πορεία των επιρροών του από τον υπερρεαλισμό και τον Φρόιντ, μέχρι τις θετικές επιστήμες, τα μαθηματικά, την πληροφορική. Όλα αυτά ζωντανεύουν μπροστά, πίσω, πάνω, κάτω και γύρω του, σε ένα ειδικό δωμάτιο, ενώ μία αντίστοιχη εμπειρία βιώνει σε άλλο χώρο, φορώντας γυαλιά εικονικής πραγματικότητας.
«Επειδή εγώ γίνομαι καμιά φορά ζωγράφος, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είμαι καλλιτέχνης. Το πραγματικό μου ενδιαφέρον είναι οι Κυβερνοεπιστήμες (Cybernetics), η Κβαντική Φυσική και η Βιολογία», είχε πει ο ίδιος ο Νταλί, και σε αυτήν ακριβώς τη φράση βασίζεται η προσέγγιση της έκθεσης. «Η τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα να μπαίνουμε σε έναν κόσμο που είναι χτισμένος σε 360 μοίρες, σε όλο το φάσμα του οπτικού μας πεδίου και δίνει αυτήν την εμπειρία της καταβύθισης», εξηγεί ο παραγωγός της έκθεσης, Παύλος Μητσόπουλος, για αυτήν τη μεγάλη ισπανική παραγωγή, που έχει την έγκριση του Ινστιτούτου Νταλί. «Ξεκινήσαμε από το καλοκαίρι του 2023 την έρευνα για τον χώρο όπου θα γίνει η έκθεση, αποφασίσαμε ως πρώτο σημείο τη Θεσσαλονίκη, και αυτό γιατί μας αρέσει πάρα πολύ η Αποθήκη Γ΄ του λιμανιού, με το παραλιακό μέτωπο», επισημαίνει ο κ. Μητσόπουλος. Αφού, λοιπόν, η ισπανική εταιρεία έδωσε την έγκριση για τον χώρο -παρά τις αρχικές επιφυλάξεις της, αφού είναι πολύ διαφορετικός από αντίστοιχους όπου έχει φιλοξενηθεί στο παρελθόν σε Λονδίνο, Βαρκελώνη, Κοπεγχάγη, Βερολίνο- ανέλαβε ο αρχιτέκτονας Στράτος Χατζηιωαννίδης να προσαρμόσει σε αυτόν την έκθεση.
Έτσι, λοιπόν, ο επισκέπτης μπαίνοντας θα συναντήσει τον γνωστό καναπέ-χείλη του Νταλί, λίγο πιο κάτω θα δει σε έναν χώρο που θυμίζει σινεμά μια προβολή ενός εισαγωγικού ντοκιμαντέρ για τη ζωή του καλλιτέχνη, θα περπατήσει σε έναν διάδρομο όπου θα εναλλάσσονται εικόνες, μέχρι να μπει στην αίθουσα Immersive – εκεί θα γίνει μάρτυρας ενός καταιγισμού χρωμάτων και σχημάτων της τέχνης του Σαλβαδόρ Νταλί. Πυρήνας της έκθεσης είναι το Immersive Box, το οποίο έχει διαστάσεις 17×6 μ. και φτάνει σχεδόν μέχρι την οροφή – στήθηκε στο κέντρο του ισόγειου χώρου, γύρω από το μπαλκόνι του πάνω ορόφου. «Περιμετρικά του κεντρικού κουτιού δημιουργήσαμε μία οργανική ροή, όπου ο επισκέπτης με αυθόρμητο τρόπο προχωρά από τη μία ενότητα στην άλλη, μέσα από διαδρόμους περιήγησης που αφορούν τη ζωή και το έργο του καλλιτέχνη και σταθμούς της καριέρας του. Καταλήγει μέσα στο Immersive Room και έπειτα από μισή ώρα, που διαρκεί αυτή η ενότητα, ανεβαίνει από την έξοδο του κουτιού στον πάνω όροφο», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηιωαννίδης.
Εκεί φιλοξενείται η ενότητα «Sketch and Post», όπου μπορεί ο επισκέπτης να σχεδιάσει κάτι μόνος του και να το προβάλει πάνω σε οθόνες. Επιπλέον, στον ίδιο χώρο είναι στημένες 30 ειδικές καρέκλες, στις οποίες μπορεί κανείς να καθίσει και να φορέσει τα ειδικά VR γυαλιά που θα τον βάλουν στο «πλοίο των ονείρων» του Σαλβαντόρ Νταλί, σε ένα, δηλαδή, συναρπαστικό ταξίδι ζωηρόχρωμων εικόνων από τον καλλιτέχνη που άλλαξε την ίδια την Τέχνη: έπειτα από αυτόν, τίποτα δεν ήταν πια το ίδιο…