Αυτή η πανέμορφη αρχαία πολιτεία με τα μνημεία, τα αγάλματα και τις επιγραφές της δεν διηγείται μία, αλλά πολλές ιστορίες από το παρελθόν που γοητεύουν με τα μυστικά τους, τα οποία σου αποκαλύπτονται ένα ένα. Ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης αποκτά, πλέον, σύγχρονες υποδομές εξυπηρέτησης των επισκεπτών – μέχρι το τέλος του 2025. Για να γνωμοδοτήσει όμως θετικά το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), χρειάστηκε οι οριστικές αρχιτεκτονικές μελέτες του έργου της κατασκευής πωλητηρίου και της διαμόρφωσης των υποδομών εξυπηρέτησης του κοινού, στη βόρεια και τη νότια είσοδο του αρχαιολογικού χώρου, να προσαρμοστούν στα νέα ανασκαφικά δεδομένα.
Πρόκειται για έναν από τους καλύτερα σωζόμενους, διατηρημένους και αναστηλωμένους αρχαιολογικούς χώρους, χάρη στον αείμνηστο αρχαιολόγο Πέτρο Θέμελη, ενώ αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες από όλον τον κόσμο. Άλλωστε, οι τρεις ολοκληρωμένοι και αποκατεστημένοι χώροι, το θέατρο, το εκκλησιαστήριο, το Ασκληπιείο, ζωντανεύουν κάθε καλοκαίρι από το πλήθος κόσμου που συρρέει για να παρακολουθήσει θεατρικές παραστάσεις και μουσικά δρώμενα. Όπως δήλωσε σχετικά η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη: «Στη στρατηγική μας περιλαμβάνεται η αναβάθμιση της εικόνας και της λειτουργίας της Αρχαίας Μεσσήνης, όπου στόχος μας είναι οι επεμβάσεις, οι διαμορφώσεις και οι κατασκευές να είναι, όσο το δυνατόν, πιο ήπιες. Η οριστική μελέτη εναρμονίζει τη χωροθέτηση με τη διεύθυνση των οικοδομικών καταλοίπων και το ιπποδάμειο σύστημα της πόλης. Μειώνεται η επιφάνεια των κτιριακών υποδομών και προκρίνεται η λύση του αναβατορίου, ως ομαλότερος τρόπος πρόσβασης των ΑμεΑ, προς το αναψυκτήριο. Η αναβάθμιση των υποδομών εξυπηρέτησης στον αρχαιολογικό χώρο, σε σύνδεση με την κατασκευή του νέου αρχαιολογικού μουσείου, του οποίου οι μελέτες εκπονούνται, αποτυπώνουν τη μέριμνα του υπουργείου Πολιτισμού για τη συνολική ανάδειξη αυτού του πολύ σημαντικού αρχαιολογικού χώρου».
Ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης με το θέατρο
Από τις υφιστάμενες διαμορφώσεις και εγκαταστάσεις καταργούνται το εκδοτήριο και ο χώρος στάθμευσης, ενώ διατηρείται το αναψυκτήριο, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση πάνω σε λοφίσκο. Αλλά έπειτα από την εύρεση αρχαιοτήτων, το νέο κτιριακό συγκρότημα, εμβαδού 217 τ.μ., σχεδιάστηκε εκ νέου στο βόρειο τμήμα του ακινήτου. Έτσι, σύμφωνα με το κτιριακό πρόγραμμα, το προτεινόμενο συγκρότημα περιλαμβάνει πωλητήριο, εκδοτήριο εισιτηρίων, αίθουσα προβολών, χώρους υγιεινής επισκεπτών και προσωπικού, χώρο διημέρευσης-ιατρείο.
Στην περιοχή προβλέπεται νέα πρόσθετη φύτευση δέντρων για τη σκίαση του χώρου, ενώ το εκδοτήριο χωροθετείται κεντρικά, στην απόληξη της κύριας κίνησης των επισκεπτών. Όσο για το πωλητήριο, χωροθετείται στη γραμμική παράθεση των χώρων και έχει θέα προς τον αρχαιολογικό χώρο. Η παράλληλη ζώνη των χώρων υγιεινής, του χώρου διημέρευσης-ιατρείου και αποθήκης αντιμετωπίζεται ως υπόσκαφη, καλύπτεται, δηλαδή, από το περιβάλλον έδαφος.