Το Guggenheim τιμά τη Συλλογή Δασκαλόπουλου

Μεγάλη έκθεση στο μουσείο της Νέας Υόρκης με τα έργα που του δώρισε ο Έλληνας λάτρης της τέχνης
16:46 - 22 Μαρτίου 2024

Ήταν τότε το εικαστικό γεγονός της χρονιάς, που από την Αθήνα ακούστηκε ηχηρά σε όλο τον κόσμο, καθώς ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους συλλέκτες διεθνώς, χάρισε -τον Απρίλιο του 2022- πάνω από 350 έργα τέχνης σε τέσσερα μεγάλα μουσεία τριών χωρών σε δύο ηπείρους.

Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος

Αν και δεν έχουν συμπληρωθεί ακόμα ούτε δύο χρόνια από την περίφημη δωρεά, το Μουσείο Guggenheim στη Νέα Υόρκη τιμάει τα έργα τέχνης που του χαρίστηκαν από τη Συλλογή Δημήτρη Δασκαλόπουλου με μία σπουδαία έκθεση, η οποία εστιάζει στις αρχές και τις σημερινές προεκτάσεις της Arte Povera.

Όσο για τα έργα των Ελλήνων καλλιτεχνών που προβάλλονται από τη συγκεκριμένη έκθεση, έχουν την τιμητική τους. Συγκεκριμένα εννέα τέτοια έργα της Συλλογής Δασκαλόπουλου παρουσιάζονται, μεταξύ των οποίων της Μάρως Μιχαλακάκου και του Γιάννη Κουνέλλη.

Η έκθεση «By Way Of: Material and Motion in the Guggenheim Collection», που μόλις ξεκίνησε και θα διαρκέσει έως τις 12 Ιανουαρίου 2025, έρχεται να ανιχνεύσει τους τρόπους με τους οποίους οι σύγχρονοι καλλιτέχνες, ειδικά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, επένδυσαν περισσότερο στις δυνατότητες του κόσμου έξω από το εργαστήριο, δείχνοντας εμπιστοσύνη στο βλέμμα τους παρά στην ακαδημαϊκή εκπαίδευσή τους.

Mona Hatoum, «Current Disturbance», 1996

Μερικοί από αυτούς βρήκαν την έμπνευσή τους στον δρόμο, στα φτηνά αναλώσιμα υλικά, ενώ άλλοι εξακολούθησαν να διερευνούν τα όρια των παραδοσιακών υλικών της τέχνης. Πολλά εξαιρετικά παραδείγματα αυτών των «μη συμβατικών» προσεγγίσεων περιλαμβάνονται στη δωρεά της Συλλογής Δ. Δασκαλόπουλου. Ανάμεσά τους τα έργα των Joseph Beuys «The Orwell Leg – Trousers for the 21st Century» (1984), Pier Paolo Calzolari άτιτλο (μαύρο και μαύρο, 1986), Γιάννη Κουνέλλη άτιτλο (1993), Μάρως Μιχαλακάκου «Ευτυχισμένες μέρες» (2012).

Μάρω Μιχαλακάκου, «Ευτυχισμένες μέρες»
Helen Chadwick, «Piss Flowers»

Με χρονική αφετηρία το 1994, η παγκόσμιας εμβέλειας Συλλογή Δ. Δασκαλόπουλου αποτελεί σήμερα ένα ευρύ σύνολο έργων σύγχρονης τέχνης από κορυφαίους καλλιτέχνες της διεθνούς και ελληνικής εικαστικής σκηνής. Όπως είχε πει ο ίδιος χαρακτηριστικά με αφορμή την εν λόγω δωρεά: «Θεωρούμαι και αναφέρομαι συχνά ως σημαντικός συλλέκτης σύγχρονης τέχνης. Αλλά η λέξη “συλλέκτης”, με την έννοια που κυρίως χρησιμοποιείται, δεν με εκφράζει. Η ενασχόλησή μου με την τέχνη ήταν εκείνη ενός λάτρη της και δεν περιορίστηκε στο πλαίσιο του χτισίματος της συλλογής. Είχε κύριο χαρακτηριστικό τη συνεχή επιδίωξη της επαφής με την ομορφιά της τέχνης και της χαράς και έμπνευσης που αυτή η επαφή προκαλεί».

Πάνω από όλα, όμως, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος ήταν πάντα μεγάλος υποστηρικτής των Ελλήνων καλλιτεχνών και αυτό αντικατοπτρίζεται ποικιλοτρόπως στη συλλογή του. Και, εντελώς φυσικά, πολλά από αυτά τα έργα γοητεύουν τώρα το διεθνές κοινό – κάτι που συμβαίνει και μέσα από την παρούσα έκθεση.