Οι δημοπρασίες που αφορούν οτιδήποτε έχει να κάνει με γαλαζοαίματους πάντα αναμένονται με ενδιαφέρον. Και γιατί έτσι διαπιστώνεις ποιοι royals (είναι δεν είναι εν ζωή) όντως διατηρούν ψηλά τις μετοχές τους στο χρηματιστήριο της τέχνης. Και κάπως έτσι βγαίνουν στο σφυρί πολύτιμα αντικείμενα, συλλεκτικά ρολόγια, πίνακες σπουδαίων ζωγράφων που είχαν στην κατοχή τους ή ακόμα και δικά τους μεμοραμπίλια. Και φυσικά οτιδήποτε έχει τη μορφή τους. Με οποιονδήποτε τρόπο.
Η δημοπρασία λοιπόν στην οποία εστιάζουμε έχει πυρήνα νεοελληνικά νομίσματα, κυρίως από την περίοδο του Όθωνα και του Γεωργίου Α΄. Θα λάβει χώρα στη Ζυρίχη, σε συνεργασία των οίκων δημοπρασιών Α. Καραμήτσος (Ελλάδα) και Nomos Ag (Ελβετία), στις 23 Μαρτίου. Το ενδιαφέρον των συλλεκτών είναι ιδιαίτερα ζωηρό, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, λόγω της σπανιότητας του προσφερόμενου υλικού. Η δημοπρασία φέρει την ονομασία «The El Greco Collection» (νεοελληνικών σπάνιων νομισμάτων) και, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μπορεί να συγκριθεί μόνο με την αντίστοιχη που είχε γίνει το 1979 από τον ιστορικό βρετανικό οίκο Spink που έχει έτος ίδρυσης το 1666.
Μιλάμε δηλαδή για ιστορική περίπτωση κυριολεκτικά. Πολλά από τα νομίσματα που εμφανίζονται στη δημοπρασία της 23ης Μαρτίου είναι σπάνια, γνωστά στους μελετητές και συλλέκτες αλλά δυσεύρετα και ακριβοθώρητα. «Ναυαρχίδα», για τους γνώστες, αποτελεί ένα ολόχρυσο, όπως συνηθιζόταν άλλωστε τότε, νόμισμα των 20 δραχμών του 1852 (λαχνός 126), λέει ο κ. Πολυδεύκης Καραμήτσος. Τελευταία φορά δημοπρατήθηκε στη δημοπρασία του οίκου Spink το 1979. Είναι συνολικής κοπής 16 τεμαχίων και το συγκεκριμένο είναι το τρίτο γνωστό εκτός μουσείων. Δεν είναι μοναδικό όπως άλλα, σίγουρα όμως είναι ένα από τα δύο πιο γνωστά ελληνικά σύγχρονα νομίσματα παγκοσμίως και το ενδιαφέρον για την απόκτησή του έχει εκδηλωθεί από συλλέκτες από όλο τον κόσμο. Το νόμισμα αυτό έχει τιμή εκτίμησης 625.000 ελβετικά φράγκα (652.000 ευρώ). Η δημοπρασία περιλαμβάνει και ορισμένα νομίσματα από μεταγενέστερες περιόδους, όπως του Κωνσταντίνου Α΄ (στη διάρκεια της οποίας δεν υπήρξαν πολλές εκδόσεις αξιών και νομισμάτων) και του Γεωργίου Β΄ («τα μόνα νομίσματα που κόπηκαν ήταν αναμνηστικά για την πέμπτη επέτειο της παλινόρθωσης της μοναρχίας το 1940», όπως διαβάζουμε στο site karamitsos.com – εκ των ελληνικών οίκων που εμπλέκονται στη δημοπρασία).
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σπάνια νομίσματα και από αυτές τις περιόδους. Από τα πιο πρόσφατα χρόνια ξεχωρίζει το χρυσό νόμισμα των 20 δραχμών του 1960 (κόπηκαν μόνο 14). Μεγάλης σπανιότητας είναι επίσης οι εκδόσεις των Ιονίων Νήσων που περιλαμβάνονται σε αυτήν τη δημοπρασία της 23ης Μαρτίου, η οποία σύμφωνα με τους διοργανωτές της «θα είναι δημοπρασία-σταθμός για τους συλλέκτες των επόμενων γενεών».