Τα τελευταία 30 χρόνια του Μικελάντζελο

Η έκθεση στο Βρετανικό Μουσείο ρίχνει φως στα έργα που φιλοτέχνησε ο δάσκαλος της Αναγέννησης πριν από τον θάνατό του
17:13 - 15 Μαρτίου 2024

Το 1534 ο Μιχαήλ Άγγελος έφυγε από τη Φλωρεντία για τη Ρώμη για να μην ξαναδεί ποτέ την ιδιαίτερη πατρίδα του. Ήταν 59 ετών, αλλά αυτή η κίνηση σηματοδότησε για τον μεγαλοφυή δημιουργό την αρχή ενός συναρπαστικού νέου κεφαλαίου. Η έκθεση «Μικελάντζελο: οι τελευταίες δεκαετίες», που παρουσιάζεται από τις 2 Μαΐου έως τις 28 Ιουλίου στο Βρετανικό Μουσείο, έχει στο επίκεντρο τα τελευταία 30 χρόνια της ζωής του δασκάλου της Αναγέννησης, ρίχνοντας φως στα έργα που έγιναν τα χρόνια λίγο πριν από τον θάνατό του στα 89, το 1564.

Στη Ρώμη είχε κληθεί από τον Πάπα Κλήμη Ζ΄ για να ζωγραφίσει μια τοιχογραφία της Τελευταίας Κρίσης στην Καπέλα Σιξτίνα – μια κίνηση που του έφερε νέες παραγγελίες. Έχοντας εξασφαλίσει τη φήμη του με έργα όπως το άγαλμα του Δαβίδ, ο Μιχαήλ Άγγελος ήταν ήδη ο πιο διάσημος καλλιτέχνης στην Ευρώπη. Όμως, αντί να επαναπαύεται στις δάφνες του, θα δημιουργούσε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά έργα της καριέρας του.

Τα δυνατά προπαρασκευαστικά σχέδια για την «Τελευταία Κρίση» καθώς και τα πρόσφατα συντηρημένα «Επιφάνια» -ένα από τα δύο μόνο σωζόμενα σχέδια σε χαρτόνια του Μιχαήλ Άγγελου- δείχνουν την ανανεωμένη του ενέργεια και την επιθυμία να φιλοτεχνήσει μερικά ακόμα σπουδαία έργα. Μάλιστα η σύνθεση «Επιφάνια» (περίπου 1550-1553), ένα προπαρασκευαστικό σχέδιο πλήρους κλίμακας, που έχει ύψος πάνω από δύο μέτρα, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά μετά την εκτεταμένη συντήρησή του που ξεκίνησε το 2018. Σύμφωνα με ένα κείμενο του επιμελητή του Βρετανικού Μουσείου Daniel Godfrey, που περιγράφει το έργο, τα «Επιφάνια» φτιάχτηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1550 για να βοηθήσουν τον βιογράφο του Μικελάντζελο, Ascanio Condivi (περίπου 1525-1574), στην παραγωγή ενός πίνακα ζωγραφικής που σώζεται ημιτελής στην Casa Buonarroti στη Φλωρεντία. Το έργο του Condivi, που είναι δάνειο από την Casa Buonarroti, το μουσείο αφιερωμένο στον Μιχαήλ Άγγελο και τα έργα του, θα εκτεθεί στην έκθεση.

Όλα αυτά τα έργα παρουσιάζονται στη συγκεκριμένη έκθεση παράλληλα με μελέτες για τα μεγάλα αρχιτεκτονικά έργα του Μιχαήλ Άγγελου, καθώς και σχέδια, ποιήματα και προσωπικές επιστολές που αποκαλύπτουν τις αγωνίες του και τα προσωπικά του πάθη. Αντί να δείχνει έναν καλλιτέχνη σε παρακμή, η έκθεση αποτυπώνει τον εκπληκτικό δυναμισμό που έβγαζε ο Μιχαήλ Άγγελος στο έργο του κατά τις τελευταίες δεκαετίες της ζωής του: είναι η εποχή που αντιμετώπιζε σοβαρά τη θνητότητά του και εξερευνούσε -μέσα από το έργο του- τη σωτηρία της ψυχής.