Το πρώτο επισκέψιμο υποβρύχιο (!) μουσείο

Με αφετηρία τα τέσσερα υποθαλάσσια ναυάγια στην Αλόννησο αλλάζει ο ενάλιος αρχαιολογικός τουρισμός
18:32 - 1 Μαρτίου 2024

Ένα από τα πιο μεγαλόπνοα πλάνα του υπουργείου Πολιτισμού παίρνει σάρκα και οστά, με αφετηρία το εξαιρετικής σημασίας Ναυάγιο Περιστέρας στην Αλόννησο. Η βύθιση του πλοίου τοποθετήθηκε μεταξύ 425 και 415 π.Χ. και όταν οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού έσπευσαν το σημείο έμειναν με το στόμα ανοιχτό: αντίκρισαν το μεγαλύτερο αθηναϊκό εμπορικό πλοίο της κλασικής περιόδου, περίτρανη απόδειξη της ναυτικής υπερδύναμης της Αθήνας την εποχή εκείνη. Αλλά και χιλιάδες αμφορείς, διάσπαρτους σε μία μικρή θαλάσσια περιοχή. Αυτή η ανακάλυψη συνιστά το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας – επισκέψιμο πλέον για το κοινό!

Αυτό συμβαίνει έπειτα από την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού να προχωρήσει στην οριστική απόδοση στο καταδυτικό κοινό κατάλληλα οργανωμένων Επισκέψιμων Ενάλιων Αρχαιολογικών Χώρων (ΕΕΑΧ), έπειτα από την ολοκλήρωση της πιλοτικής φάσης επίσκεψης, που ξεκίνησε το 2020 από το εμβληματικό Ναυάγιο του κουκλίστικου νησιού.

Αμφορείς στον βυθό των ναυαγίων της Αλοννήσου

Η Μελέτη Οργάνωσης Επίσκεψης (ΜΟΕ), που εφαρμόζεται πρώτη φορά, και αφορά τα τέσσερα επισκέψιμα υποθαλάσσια ναυάγια στην Αλόννησο και στον δυτικό Παγασητικό, διασφαλίζει την τήρηση της ασφάλειας του κοινού, τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. «Όταν το 2019 αναλάβαμε, ένας από τους άξονες του σχεδίου μας ήταν η ανάδειξη της ενάλιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Από τότε μέχρι σήμερα ανταποκριθήκαμε στην πρόκληση με την απόδοση στο κοινό συνολικά τεσσάρων υποθαλάσσιων αρχαιολογικών χώρων στον Νομό Μαγνησίας, συνθέτοντας υποθαλάσσιο αρχαιολογικό πάρκο, με το οποίο η Ελλάδα εντάχθηκε δυναμικά στον παγκόσμιο χάρτη του καταδυτικού τουρισμού», τονίζει η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Το έργο υλοποιείται με χρηματοδότηση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το τέλος του 2025 και φορέα υλοποίησης την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων.