Ο σάλος που έχει προκληθεί από την επίδειξη μόδας του Τούρκου Ερντέμ Μοραλιόγλου στο Βρετανικό Μουσείο, στη διάρκεια της οποίας τα Γλυπτά του Παρθενώνα χρησιμοποιήθηκαν ως ντεκόρ, δεν λέει να κοπάσει. Έπειτα από την έντονη πρώτη αντίδρασή της η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, επανήλθε διευκρινιστικά. Ερωτώμενη από δημοσιογράφους για τη στάση της χώρας μας σε αντίστοιχα αιτήματα διεθνών οίκων μόδας, ξεκαθάρισε: «Στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης δεν έγινε ποτέ καμία επίδειξη μόδας. Όταν το 2020 ζητήθηκε κάτι τέτοιο από τον Dior, το αίτημα δεν έγινε δεκτό από το υπουργείο Πολιτισμού. Ύστερα από συνεργασίες και διαπραγματεύσεις η επίδειξη διοργανώθηκε το 2021 στο Καλλιμάρμαρο. Το υπουργείο Πολιτισμού επέτρεψε στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης μόνο τη φωτογράφιση των μοντέλων, στο πρότυπο της αντίστοιχης φωτογράφισης του ίδιου οίκου που είχε γίνει το 1951. Σημειωτέον ότι η συλλογή του Οίκου Dior ήταν εμπνευσμένη από την ελληνική αρχαιότητα, ενώ ελληνικά εργαστήρια έδωσαν πρώτες ύλες και συνεργάστηκαν με τον γαλλικό οίκο. Η φωτογράφιση έγινε, ενώ η Ακρόπολη ήταν κλειστή, με περιορισμένο αριθμό μοντέλων, χωρίς καθόλου κοινό».
Όσο για το επίμαχο ζήτημα, διασαφήνισε: «Η επίδειξη μόδας στο Βρετανικό Μουσείο έγινε στον περιορισμένο χώρο της Duveen Gallery, παρουσία δεκάδων καλεσμένων. Τα Γλυπτά χρησιμοποιήθηκαν ως απλά διακοσμητικά στοιχεία, χωρίς να υπάρχει η οποιαδήποτε διαλεκτική σχέση της συλλογής με την ελληνική αρχαιότητα. Με τον τρόπο αυτόν ευτελίζονται και υποτιμούνται. (…) Δεν είμαστε αρνητικοί στη διοργάνωση ντεφιλέ σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία. Όμως μείζονα σημασία έχει πού και πώς γίνονται οι εκδηλώσεις αυτές».
Αίσθηση προκάλεσε σχετικά με το θέμα και η ασυνήθιστα έντονη αντίδραση της γνωστής Βρετανίδας συγγραφέως Βικτόρια Χίσλοπ. «Τι προκλητική δράση. Ξέρουμε ότι δεν καταλαβαίνουν γιατί τα Γλυπτά είναι τόσο σημαντικά για τους Έλληνες. Είναι φοβερή άγνοια από το Βρετανικό Μουσείο», είπε η πολυδιαβασμένη συγγραφέας και λάτρισσα της Κρήτης, που από το 2020 έχει πολιτογραφηθεί Ελληνίδα. «Ή είναι τόσο χαζοί που δεν έχουν σκεφτεί ότι αυτό είναι προκλητικό ή ήθελαν να κάνουν κάτι και να πουν, όπως “ναι, τα γλυπτά είναι δικά μας και θα τα κάνουμε ό,τι θέλουμε”».