Η ιστορία του έρωτα στην Τέχνη, ποικιλόμορφη και συναρπαστική, μες στις πλέον απρόσμενες μεταμφιέσεις της, διαπερνά ένα ευρύ φάσμα έργων που αποκαλύπτουν -στο πέρασμα του χρόνου- την ίδια την ιστορία του ερωτικού πάθους. Με αφορμή την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, συγκεντρώσαμε τα top 10 έργα τέχνης που εξυμνούν τον έρωτα. Ένα μικρό αφιέρωμα για τη σημερινή γιορτή των ερωτευμένων (αν και ο έρωτας γιορτάζεται κάθε μέρα). Με την Τέχνη και τον έρωτα να αλληλοσυμπληρώνονται.
«Το φιλί», Γκούσταφ Κλιμτ (1907)
Το πολυφωτογραφημένο, απίθανα φωτογενές αριστούργημα του διάσημου Αυστριακού παρουσιάζει ένα ζευγάρι αγκαλιά να φιλιέται σαν να μην υπάρχει αύριο.
«Το φιλί», Ογκίστ Ροντέν (1886)
Εξίσου διάσημο φιλί, διά χειρός του σπουδαίου γλύπτη, εξιστορεί έναν απαγορευμένο έρωτα.
«Στο κρεβάτι, φιλί», Ανρί ντε Τουλούζ-Λοτρέκ (1892)
Ο μεταϊμπρεσιονιστής ζωγράφος εξερεύνησε την αγάπη μεταξύ δύο ιερόδουλων γυναικών, στο Παρίσι του 19ου αιώνα, ταξιδεύοντάς μας στην Μπελ Επόκ, όπου τα πάντα μπορούσαν να συμβούν.
«Έρως και Ψυχή», Αντόνιο Κανόβα (1793)
Από τα διασημότερα γλυπτά του νεοκλασικισμού, απεικονίζει την στιγμή που το φιλί του Έρωτα ξαναδίνει ζωή στη γυναίκα του, την Ψυχή, η οποία είχε πεθάνει!
«Θησέας και Αντιόπη» (510-500 π.Χ.)
Στο σύμπλεγμα της αρπαγής της Αντιόπης από τον Θησέα, αποτυπώνεται ο έρωτας και η πεποίθηση των αρχαίων Ελλήνων που ήθελε την αγάπη να αποτελείται από μια ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα – όπως αργότερα υποστήριξε και ο Αριστοτέλης.
«Το φιλί», Φραντσέσκο Άγιετς (1859)
Σε αυτό το αριστούργημα εξυμνείται η μαγεία του έρωτα, ενώ απεικονίζεται ένα από τα πιο παθιασμένα φιλιά στην ιστορία της Τέχνης.
«Εραστές», Κονσταντίν Σόμοφ (1920)
Το συμβολικό έργο του Ρώσου πρωτοπόρου απεικονίζει ένα αγκαλιασμένο ζευγάρι, δίνοντάς μας ωστόσο την εντύπωση ότι κάτι «φρενάρει» αυτό το love story.
«Χορός στην εξοχή», Πιέρ Ρενουάρ (1883)
Μουσική, χορός, καλοκαίρι, αλλά οι δύο ερωτευμένοι παρασύρονται ο ένας από τον άλλο. Παραδομένοι στο «τέμπο» του έρωτα.
«Ρωμαίος και Ιουλιέτα», Φρανκ Ντίκσε (1884)
Η ιστορία του διάσημου ζευγαριού ενέπνευσε και τον ζωγράφο που μετουσίωσε στον πίνακά του την αγάπη και το πάθος που έπρεπε να καταπνίγουν οι δύο ερωτευμένοι. Εδώ ίσως και να μοιράζονται το τελευταίο τους φιλί.
«Μια αγκαλιά αγάπης στο σύμπαν», Φρίντα Κάλο (1949)
Στον φουλ επηρεασμένο από τη μεξικανική μυθολογία πίνακα, η εμβληματική δημιουργός, που ενσάρκωσε θεϊκά η Σάλμα Χάγιεκ στο σινεμά, αποτυπώνει την αγάπη, τη ζωή, τον θάνατο, διερευνώντας τις πολύπλοκες σχέσεις των ζευγαριών, με την αγάπη -τελικά- να αγκαλιάζει τα πάντα. Love is in the air (my funny Valentine).