Από τη Θεσσαλονίκη στα δύο κολαστήρια

20:17 - 13 Φεβρουαρίου 2024

Την πολύπαθη διαδρομή των μελών της οικογένειας Ρεβάχ από τη Θεσσαλονίκη στο Άουσβιτς ακολουθεί βήμα βήμα η «Tehomέκθεση της Ρενέ Ρεβάχ » με φωτογραφίες, βίντεο και κείμενα που αφυπνίζουν συνειδήσεις. Η έκθεση, που εγκαινιάζεται αύριο (20.00) στο Μουσείο Μπενάκη, θα διαρκέσει έως 19/5, είναι σε επιμέλεια Κωστή Αντωνιάδη και συνοδεύεται από την ομότιτλη έκδοση «Renée Revah Tehom, από τις εκδόσεις Καπόν. Μάλιστα, το βιβλίο θα παρουσιαστεί λίγο πριν από τα εγκαίνια (στις 19.00), στο αμφιθέατρο του μουσείου.

Τι πρέπει να γνωρίζετε; Από τον Μάρτιο μέχρι τον Αύγουστο του 1943, 46.061 Εβραίοι μεταφέρθηκαν από τη Θεσσαλονίκη στα στρατόπεδα, όπου βρήκαν μαρτυρικό θάνατο. Μεταξύ των θυμάτων ήταν η προγιαγιά της Ρενέ Ρεβάχ, Σολ Βενέτσια, και τα παιδιά της. Μοναδικός επιζών ο παππούς της Αλβέρτος Ρεβάχ, που απέδρασε (από τις θηριωδίες των ναζί) και μέχρι το τέλος του πολέμου περίμενε καρτερικά τους συγγενείς του.

Οι κοιτώνες στο στρατόπεδο

Η Ρενέ τον συναντά τη στιγμή της συντριβής του, όταν μαθαίνει ότι η οικογένειά του έχει αφανιστεί. Ακολουθούν δύο ταξίδια της, στα στρατόπεδα Μπίρκεναου και στο Άουσβιτς. Με την ίδια να μιλάει σε πρώτο πρόσωπο, απευθυνόμενη νοερά στον παππού, στέλνοντάς του φωτογραφίες. Από το σκοτεινό βαγόνι του τρένου που τους μετέφερε στα στρατόπεδα μας ταξιδεύει στο γκρίζο τοπίο του Μπίρκεναου και στους διαδρόμους, τις σκάλες, τους κοιτώνες του Άουσβιτς. Ακόμα, στους τοίχους των θαλάμων αερίων, με μια αφήγηση που μεταφέρει εικόνες πραγματικής κτηνωδίας. Παράλληλα, πρόκειται για συγκλονιστική κατάθεση μνήμης. Και, εντέλει, ανθρωπιάς…