Στο φως οι θησαυροί της αρχαίας Τενέας

Αποκαλύφθηκε οικισμός με ναούς, υδραγωγείο, τάφους, ειδώλια, μέχρι δραχμή του 4ου αιώνα (!) στο Χιλιομόδι Κορινθίας
18:08 - 10 Ιανουαρίου 2024

Μια καταπληκτική ανακάλυψη, ένας ολόκληρος οικισμός με ναούς, υδραγωγείο, τάφους, ειδώλια, νομίσματα, αγγεία, κομψοτεχνήματα, που συνιστούν ουσιαστικά αμύθητης αξίας αρχαιολογικό θησαυρό, αποκαλύφθηκε στην αρχαία Τενέα. Οι εργασίες της συστηματικής αρχαιολογικής έρευνας στο Χιλιομόδι Κορινθίας, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Αρχαία Τενέα», υπό τη διεύθυνση της αρχαιολόγου δόκτορος Έλενας Κόρκα από τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού, έφεραν στο φως ασυνήθιστης σπουδαιότητας ευρήματα.

Κτιστή υπόγεια δεξαμενή με κλίμακα ανόδου-καθόδου
Σκύφος

Τμήμα του Αδριάνειου Υδραγωγείου στην περιοχή της αρχαίας Τενέας, ενός από τα μεγαλύτερα υδραυλικά έργα του 2ου αιώνα μ.Χ. στον ελλαδικό χώρο, καθώς και τμήμα του προϊστορικού οικισμού της Τενέας, που χρονολογείται στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού ΙΙ (2600-2300 π.Χ.), αλλά και εξαιρετικής αρχαιολογικής σημασίας 29 αργυρά αρχαία ελληνικά νομίσματα, που χρονολογούνται από τον ύστερο 6ο αιώνα π.Χ. μέχρι και τη δεκαετία του 330 π.Χ., πολλά από τα οποία συγκαταλέγονται στα σπανιότερα και πλέον ιστορικά νομίσματα της αρχαίας Ελλάδας. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν και τέσσερα αργυρά νομίσματα της ύστερης κλασικής εποχής: πρόκειται για μία δραχμή, δύο ημίδραχμα και ένα τριημιοβόλιο Κορίνθου – όλα του πρώτου μισού του 4ου αιώνα π.Χ.

Ο αρχαίος οικισμός που χρονολογείται στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (2600 και 2300 π.χ)

Ιστορικά νομίσματα

Επιπλέον, ο θησαυρός περιλαμβάνει νομίσματα από τα σπανιότερα και πλέον ιστορικά της αρχαίας Ελλάδας από τον 6ο αιώνα π.Χ. μέχρι και τη δεκαετία του 330 π.Χ., όπως τρεις στατήρες Ήλιδος, που κόπηκαν στην Ολυμπία κατά τη διάρκεια διαφορετικών Ολυμπιακών Αγώνων, στατήρα της Αίγινας με χερσαία αντί για θαλάσσια χελώνα, στατήρες Στύμφαλου, Άργους και Οπουντίων Λοκρών, καθώς και στατήρα Θήβας του 5ου αιώνα π.Χ. που απεικονίζει τον Ηρακλή να πνίγει με τα χέρια του δύο φίδια.

Μεγάλης αξίας είναι και τα ευρήματα λατρευτικής χρήσης (γυναικεία και ζωόμορφα ειδώλια, μικρογραφικά αγγεία και άλλα), που συνέχισαν να εντοπίζονται και φέτος, προσδίδοντας ξεκάθαρα τελετουργικό χαρακτήρα στους χώρους που αποκαλύπτονται. Και, ακόμη, ανασκάφηκαν στη ζώνη των νεκροταφείων λακκοειδείς τάφοι ρωμαϊκών χρόνων και συστάδα αρχαϊκών τάφων με πλούσια κτερίσματα.