Ομολογία ντροπής

Το πόρισμα για τις κλοπές από το Βρετανικό Μουσείο! Σε 20 χρόνια «έκαναν φτερά» πάνω από 2.000 αντικείμενα -Εντοπίστηκαν κατεστραμμένες περισσότερες από 500 αρχαιότητες
15:03 - 2 Ιανουαρίου 2024

Ένα θέμα που κάνει τον γύρο του κόσμου και η πρώτη λέξη που φέρνει στο μυαλό είναι: Ντροπή! Για είκοσι χρόνια πραγματοποιούνταν κλοπές στο Βρετανικό Μουσείο, κυρίως αρχαιοελληνικών και ρωμαϊκών ευρημάτων, κάτω από τη μύτη των αρμόδιων. Οι βρετανικές Αρχές δημοσιοποίησαν έξι από τις τριάντα σελίδες του πορίσματος – για λόγους ασφαλείας και καθώς η έρευνα συνεχίζεται. Μιλάμε για «λεία» 2.000 αντικειμένων -κοσμήματα, νομίσματα, θραύσματα γλυπτικής, κεραμικής- από το 1500 π.Χ. έως τον 19ο αιώνα μ.Χ. Ανάμεσα σε 1.500 κλοπιμαία, 300 έχουν ταυτιστεί, ενώ έχουν ανακτηθεί 351. Το τραγικό ότι, σύμφωνα με την έκθεση, βρέθηκαν εντός του μουσείου 500 κατεστραμμένα! Στα 350 από αυτά έχουν αφαιρεθεί πολύτιμα τμήματα (χρυσές βάσεις, κοσμήματα), ενώ 140 έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες καταστροφές.

Η αποκάλυψη του τεράστιου σκανδάλου έγινε λόγω της επιμονής Δανού εμπόρου τέχνης, του Ιτάι Γκραντέλ. Από το 2021 επιχειρούσε να πείσει τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή του μουσείου Τζόναθαν Ουίλιαμς ότι πωλούνται online πολύτιμα αντικείμενα. Σε πρώτο χρόνο κατηγορήθηκε, ως γνωστόν, ο επί 30 χρόνια συντηρητής στο Βρετανικό Μουσείο Πίτερ Χιγκς -εξακολουθεί να αρνείται την εμπλοκή του- και απομακρύνθηκε.

Ο δράστης φέρεται να συγκέντρωσε περί τις 100.000 λίρες, δίνοντας έκαστο για περίπου 50 λίρες. Η πλήρης καταγραφή των αντικειμένων είναι αναγκαία (στο Μουσείο της Ακρόπολης τα πάντα είναι καταγεγραμμένα), όπερ σημαίνει ότι τα σχεδόν 7.000.000 αντικείμενα που φιλοξενεί το Βρετανικό Μουσείο θα καταγραφούν εκ νέου.

Προηγούνται εκείνα που δεν έχουν καταγραφεί, άρα κινδυνεύουν να κλαπούν πρώτα. Η διεύθυνση του Βρετανικού Μουσείου μετά τα επανειλημμένα εδώ και τέσσερις μήνες «συγγνώμη» παραδέχεται ότι θα χρειαστούν πέντε χρόνια για την καταγραφή, τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση των αντικειμένων στις συλλογές και στις αποθήκες.

«Το μουσείο υπήρξε θύμα κλοπών, ζητάμε πάλι συγγνώμη που επιτρέψαμε να συμβεί. Είμαστε αποφασισμένοι να βγούμε από αυτή την περίοδο ως ένα πιο δυνατό, πιο ανοιχτό και πιο σίγουρο μουσείο που θα είναι κατάλληλο για το μέλλον», δήλωσε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν. Οι αποκαλύψεις για τα σχέδια Μπλερ να δώσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα και η δήλωση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, για την προθυμία της Ελλάδας να εκθέτει αρχαιότητες στο Βρετανικό Μουσείο εφόσον επιστραφούν στη χώρα μας συμπληρώνουν το «παζλ».