Αυτό ήταν! Ο εμβληματικός κόκορας της Notre Dame ξαναπήρε την (περίοπτη) θέση του στο καμπαναριό, ενώ ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση της επαναλειτουργίας της Παναγίας των Παρισίων. Τουρίστες και Παριζιάνοι συγκεντρώθηκαν έξω από τον καθεδρικό ναό -μνημείο πολιτιστικής κληρονομίας της UNESCO- για να θαυμάσουν την επιστροφή του κόκορα, ενώ σχεδόν 500 τεχνίτες είναι απασχολημένοι με το έργο ανοικοδόμησης.
Σκοπός; Να διασφαλίσουν ότι το ορόσημο της γαλλικής πρωτεύουσας θα είναι έτοιμο για επαναλειτουργία έως τον Δεκέμβριο του 2024. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε ότι όλα βρίσκονται «εντός χρονοδιαγράμματος», ώστε η Παναγία να ανοίξει για το κοινό στις 8/12/2024, πέντε χρόνια κι επτά μήνες αφότου λόγω της πυρκαγιάς καταστράφηκαν μεγάλα τμήματα του 860 ετών κτιρίου. «Μέχρι τον Ιούλιο, όταν και θα ξεκινήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, αναμένεται να είναι έτοιμο το πάνω μέρος του καμπαναριού.
Επίσης, να έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος της στέγης, ώστε όλοι να μπορούν να δουν πόσο κοντά είναι ο καθεδρικός στην επαναλειτουργία του», δήλωσε ο Φιλίπ της Rebuilding Notre Dame de Paris (δημόσιος φορέας, υπεύθυνος για τη συντήρηση και την αποκατάσταση του γοτθικού ύφους καθεδρικού ναού), στη Βουλή της Γαλλίας προ δύο εβδομάδων. Ποιες οι τελευταίες προσθήκες στο «λίφτινγκ»; Και οι περισσότερο ορατές; Η αποκατάσταση και αναμόρφωση του σκελετού της οροφής, του καμπαναριού και των μεγάλων ανώτερων στοών.
Όσο για τον κόκορα του καμπαναριού; Ο προηγούμενος εντοπίστηκε κατεστραμμένος στα συντρίμμια τον Απρίλιο του 2019 την επομένη της πυρκαγιάς.
Ο παλιός -μαζί με τα έξι βιτρό-παράθυρα που πρόκειται να αντικατασταθούν- θα στεγαστεί σε νέο μουσείο αφιερωμένο στην Παναγία των Παρισίων, τα εγκαίνια του οποίου ανακοινώθηκαν από τον Εμανουέλ Μακρόν. «Θα είναι μουσείο τέχνης, ιστορίας – θα περιγράφει το μόνιμο εργοτάξιο της Παναγίας των Παρισίων», είπε.
Τip: Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, περί τα 14.000.000 επισκέπτες αναμένεται να συρρεύσουν για να δουν ζωντανά τα αποτελέσματα της αποκατάστασης.
Extra tip: Το κόστος του «λίφτινγκ» υπολογίζεται περίπου στα 700.000.000 ευρώ. Συνολικά, συγκεντρώθηκαν 846.000.000 ευρώ σε δωρεές από 340.000 δωρητές σε 150 χώρες