Οι κρυφοί θησαυροί από το «σεντούκι» της Αχαΐας

«Τα Μυστικά του Θησαυροφυλακίου» με απίθανα εκθέματα μυθικής αξίας, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας
16:16 - 22 Δεκεμβρίου 2023

Χρυσά και ασημένια κοσμήματα υψηλής καλλιτεχνικής και αρχαιολογικής αξίας. Δαχτυλίδια, περιδέραια και περόνες με πολύτιμους λίθους. Σκουλαρίκια και βραχιόλια υπέρκομψης μικροτεχνίας. Αλλά και πληθώρα χρυσών και ασημένιων νομισμάτων. Ένας αμύθητος θησαυρός αποκαλύπτεται πρώτη φορά στο κοινό. Πρόκειται για αριστουργήματα που γεμίζουν τις προθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών στην έκθεση «Τα Μυστικά του Θησαυροφυλακίου», που θα διαρκέσει έως τα τέλη Μαρτίου 2024, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Όλα τα εκθέματα προέρχονται από το θησαυροφυλάκιο της Εφορείας και πραγματικά εντυπωσιάζουν, αντανακλώντας κατεξοχήν τους ελληνιστικούς χρόνους (3ος-2ος αι. π.Χ.) και την πληθωρική αισθητική και ευρωστία της αστικής τάξης – με τα παλαιότερα να χρονολογούνται από τα μυκηναϊκά χρόνια.

Τα περισσότερα από τα κοσμήματα ήταν κοσμικά, προορισμένα δηλαδή να φοριούνται εν ζωή. Κάποια από αυτά είναι βαρύτιμα δείγματα της μικροτεχνίας, με συνδυασμό διαφορετικών τεχνικών κατασκευής και με μεγάλη καλλιτεχνική αξία. Υπήρχε, όμως, και μία παράλληλη κοσμηματική τέχνη ειδικού προορισμού: αφορούσε την κατασκευή νεκρικών κοσμημάτων από λεπτά χρυσά ελάσματα χαμηλού βάρους, που στόλιζαν τους νεκρούς.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε δύο άξονες: Αφενός, βλέπουμε ιδίοις όμμασι χρυσά και ασημένια κοσμήματα που φέρνουν στο προσκήνιο όχι μόνο την οικονομική ευμάρεια της τοπικής αριστοκρατίας πολύ πριν ιδρυθεί η ρωμαϊκή αποικία στην Πάτρα, αλλά και αλυσίδα πολιτισμικών αλληλεπιδράσεων που τα ίχνη τους βρίσκονται στα βάθη της Ανατολής.

Αφετέρου, παρουσιάζονται θησαυροί με χρυσά και ασημένια νομίσματα από τις ιστορικές περιόδους της Αχαϊκής Συμπολιτείας, της Ρωμαϊκής και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας και της Οθωμανοκρατίας. Ξεχωρίζουν δύο μεμονωμένα χρυσά νομίσματα: το tremisse του αυτοκράτορα Μαυρικίου Τιβέριου (583-602) και το δουκάτο του δόγη Michele Steno (1400-1413) για τη σπανιότητά τους και τις πληροφορίες που προσφέρουν για τη μακρά και πολυκύμαντη ιστορία της πόλης, που απεικονίζεται συνολικά -και ενίοτε θαυμαστά- στην έκθεση αυτή.