«Χαιρώνεια: Μια μέρα που άλλαξε τον κόσμο»

15:12 - 13 Δεκέμβριος 2023

Είναι μία έκθεση-σταθμός σχετικά με την ιστορική μέρα που έφερε στην πολιτική σκηνή τον Μέγα Αλέξανδρο, έναν από τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές της παγκόσμιας Ιστορίας. Πρόκειται για την πολυαναμενόμενη έκθεση με τίτλο «Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 π.Χ.: Μια μέρα που άλλαξε τον κόσμο» που εγκαινιάζεται αύριο στις 19.00, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, και θα διαρκέσει έως τις 31 Μαρτίου 2024, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Μέσα από περίπου 260 πολύτιμα αντικείμενα, που προέρχονται από 25 ελληνικά μουσεία, το Μουσείο του Βατικανού και τέσσερις ιδιωτικές συλλογές με «κλου» τον «Μέγα Αλέξανδρο» του Άντι Γουόρχολ από το ΜοΜus της Θεσσαλονίκης, η έκθεση εξετάζει τους δύο κόσμους που συγκρούστηκαν, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τον νέο ελληνιστικό κόσμο που γεννήθηκε την επόμενη μέρα της μάχης-ορόσημο, η οποία έμελλε να αλλάξει τη ροή της Ιστορίας.

Ήταν το 338 στην πεδιάδα της Χαιρώνειας, όταν παρατάχθηκαν οι στρατοί των Μακεδόνων υπό τον μόλις 18 ετών Αλέξανδρο και των συνασπισμένων πόλεων της Αθήνας, Κορίνθου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Αχαΐας, Μεγάρων, Ακαρνανίας, Εύβοιας και του Κοινού των Βοιωτών υπό τον Θηβαίο Θεαγένη. Στη μάχη οι στρατηγοί Χάρης και Λυσικλής ηγήθηκαν του αθηναϊκού στρατού, ενώ είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο ρήτορας Δημοσθένης εντάχθηκε στις τάξεις των οπλιτών.

Στη συμπλοκή σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.000 Αθηναίοι ενώ 2.000 παραδόθηκαν, αλλά ο ρήτορας Δημοσθένης κατόρθωσε να διαφύγει. Ο στρατηγός Λυσικλής, αφού λοιδορήθηκε έντονα, καταδικάστηκε σε θάνατο, ενώ ο στρατηγός Χάρης κατόρθωσε να απαλλαγεί από τις κατηγορίες που τον βάραιναν. Όσο για τον θριαμβευτή Φίλιππο, παρέδωσε τους νεκρούς για ταφή. Οι Θηβαίοι έθαψαν τους νεκρούς τους και αυτούς των συμμάχων και έστησαν έναν τεράστιο μαρμάρινο λέοντα: τον περίφημο Λέοντα της Χαιρώνειας!

Ο περίφημος Λέων της Χαιρώνειας, επιτύμβιο μνημείο προς τιμήν των Ιερολοχιτών που έπεσαν στη μάχη. Αποκαλύφθηκε σε πέντε κομμάτια ύστερα από ανασκαφές, το 1818

Tip: Η έκθεση έχει πλαισιωθεί από διεθνές επιστημονικό συνέδριο με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων ειδικών επιστημόνων, που θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους για τη Μάχη της Χαιρώνειας και τη δραστηριότητα στην περιοχή καθ’ όλη την περίοδο της αρχαιότητας. Μάλιστα, τα πρακτικά του συνεδρίου θα δημοσιευτούν σε ακαδημαϊκή έκδοση, ενισχύοντας το ερευνητικό έργο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.