Eξάευρο συλλεκτικό με τη μορφή του Αντώνη Σαμαράκη. Με αφορμή το «Έτος Σαμαράκη» -πέρασαν 20 χρόνια από την απώλειά του- η Τράπεζα της Ελλάδος, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, εξέδωσε αργυρό συλλεκτικό νόμισμα ονομαστικής αξίας 6 ευρώ.
Η μπροστινή πλευρά του νομίσματος εικονίζει τον σπουδαίο λογοτέχνη, ενώ στην πίσω αναγράφονται τίτλο χαρακτηριστικών έργων του όπως: «Ζητείται ελπίς», «Αρνούμαι», «Το Διαβατήριο», «Η Ζούγκλα», «Γραφείο Ιδεών», «Εν ονόματι», «Η Κόντρα», «Σήμα κινδύνου», «Το Λάθος».
Η διάμετρός του είναι 28,50 χιλιοστά, ζυγίζει 10 γραμμάρια, ενώ μπορεί να εκτυπωθεί σε χίλια τεμάχια. Η ποιότητα της εκτύπωσης του νομίσματος, που έφτιαξε ο Γ. Σταματόπουλος, είναι επιμελημένης κοπής – «proof», όπως είναι ο δόκιμος όρος.
Με αφορμή το Έτος Σαμαράκη -πέρασαν 20 χρόνια από την απώλειά του- η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε αργυρό συλλεκτικό νόμισμα, που το επιμελήθηκε ο Γ. Σταματόπουλος
Ο Αντώνης Σαμαράκης υπήρξε από τους επιφανέστερους Έλληνες λογοτέχνες της μεταπολεμικής γενιάς. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στην Κατοχή συνελήφθη από τους ναζί και καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά κατάφερε να αποδράσει. Στον χώρο της Λογοτεχνίας έγινε γνωστός το 1954 με τη συλλογή διηγημάτων «Ζητείται ελπίς».
«Το Λάθος»
Τα έργα του, με κορυφαίο το μυθιστόρημά του «Το Λάθος» (1965), έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες και έχουν τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό. Η ειρήνη, η ελευθερία, η κοινωνική δικαιοσύνη, η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και η αγάπη του για τα παιδιά και τη νέα γενιά διαπνέουν τα γραπτά του, ενώ τροφοδότησαν την πλούσια κοινωνική και ανθρωπιστική δράση στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αξίζει να προσθέσουμε πως τη διετία 1968 – 1969 συνεργάστηκε με ομάδα εμπειρογνώμων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας σε χώρες της Αφρικής και το 1989 ανακηρύχθηκε Πρέσβης Καλής Θέλησης της UNICEF. Στην Ελλάδα πρωτοστάτησε στην καθιέρωση του θεσμού της «Βουλής των Εφήβων» της οποίας μάλιστα προήδρευε κάθε χρόνο.