30.000.000 € για το μουσείο με τα 18 (!) κτίρια

Αυτοψία Μενδώνη στα κτίρια στην Πλάκα όπου θα στεγαστεί η νεότερή μας παράδοση
15:55 - 21 Νοεμβρίου 2023

Αντίστροφη μέτρηση για το αποκαταστημένο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, το οποίο θα παραδοθεί στο κοινό μέχρι το τέλος του έτους. Πρόκειται για μουσείο-στολίδι, που αποτελείται από 18 κτίρια και τον περιβάλλοντα χώρο τους, στο οικοδομικό τετράγωνο στις οδούς Άρεως, Αδριανού, Βρυσακίου και Κλάδου, στην Πλάκα. Ο συνολικός προϋπολογισμός, συμπεριλαμβανομένου του κόστους των απαλλοτριώσεων και των μελετών, καθώς και των εθνικών πόρων που διατέθηκαν σε εύρος 20ετίας, ξεπερνά τα 30.000.000 ευρώ.

Με νέα, σύγχρονη επιστημονική και αισθητική προσέγγιση, το αναγεννημένο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού «παντρεύει» την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, το φυσικό και αστικό περιβάλλον και τις σύγχρονες τεχνολογίες. Πάνω από όλα όμως αναζωογονεί μια ιστορική γειτονιά της Αθήνας, μετατρέποντάς τη σε πολυχώρο ανάδειξης και προβολής της νεότερης υλικής και άυλης πολιτιστικής ιστορίας και κληρονομιάς της Ελλάδας. Εκτός της μόνιμης έκθεσης, το ΜΝΕΠ θα διαθέτει χώρο εκπαιδευτικών προγραμμάτων, χώρους περιοδικών εκθέσεων και εκδηλώσεων, υπαίθριο θέατρο, καφετέρια και πωλητήριο. Επιπλέον, η αποκατάσταση της «Ταβέρνας Πλάτων», που θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος εστίασης του μουσείου, έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Τοιχογραφία του Θεόφιλου

Το ιδιαίτερα απαιτητικό έργο αποκατάστασης του μουσείου ξεκίνησε στις αρχές του 1999, οπότε και το υπουργείο Πολιτισμού ανέλαβε μια καθοριστικής σημασίας πρωτοβουλία, να διασώσει και να αναδείξει ένα μικρό εναπομείναν τμήμα της συνοικίας Βρυσάκι, ανατολικά της Στοάς του Αττάλου, που επιβίωσε της κατεδάφισης, αλλά επί δεκαετίες είχε εγκαταλειφθεί στη φθορά του χρόνου.

Φιγούρες από την παράδοση που εκτίθενται στο μουσείο

Πρόκειται για «τα 18 οικήματα, τα οποία συνθέτουν το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού. Εδώ βρίσκονται μια μοναδική διώροφη οικία της οθωνικής περιόδου, το αρχοντικό Χωματιανού-Λογοθέτη -όπου φιλοξενήθηκε ο Έλγιν, ο οποίος, σύμφωνα με μαρτυρίες, εδώ συσκεύασε τα Γλυπτά για να τα μεταφέρει στο Λονδίνο-, τα κατάλοιπα του παλαιοχριστιανικού ναού του Αγίου Θωμά, τμήμα του υστερορωμαϊκού τείχους, το εκκλησάκι του Αγίου Ελισσαίου, όπου έψελνε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, η οικία Δραγούμη, η πλατεία Κλάδου, συνδεδεμένη με τη μορφή του Αγίου Νικολάου Πλανά», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία πραγματοποίησε αυτοψία στο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού.