Άγιοι και ήρωες στον καμβά του Νίκου Κούνδουρου

Η βυζαντινή ζωγραφική του αξέχαστου σκηνοθέτη στον Άλιμο
16:54 - 15 Νοεμβρίου 2023

Πολυτάλαντος, με ευρύτατη μόρφωση και διεθνή αναγνώριση, ο Νίκος Κούνδουρος (1926-2017) εγκαινίασε ένα καινούργιο στυλ ποιότητας και πλαστικότητας στον ελληνικό κινηματογράφο. Ενώ ξεχώριζε -και ας μην είναι ευρέως γνωστό- και για τη δεξιοτεχνία του στον καμβά.

Υπήρξε χαρισματικός δημιουργός που ήξερε πώς να μετουσιώνει τα ενδιαφέροντα και τις ευαισθησίες του σε Τέχνη. Εάν δεν είχε γίνει σκηνοθέτης του κινηματογράφου, είναι βέβαιο ότι θα είχε διαπρέψει ως ζωγράφος. Αυτό, το «γνωστό-άγνωστο» έργο του πρωτοπόρου στην 7η Τέχνη δημιουργού, θα παρουσιάσει από τις 23/11, σε ειδική έκθεση, η Δημοτική Πινακοθήκη Αλίμου στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου. Παράλληλα, στο υπόγειο του κτιρίου θα εκτίθεται υλικό από το αξεπέραστο κινηματογραφικό έργο του.

«Ρωμανός ο Μελωδός», λάδι σε ξύλο, και «Μακεδονίτισσα», 1974, ακρυλικά και φύλλο χρυσού

Ήταν μόλις 16 χρόνων ο αξέχαστος σκηνοθέτης όταν μπήκε στη Σχολή Καλών Τεχνών -με δάσκαλο τον Γιάννη Μόραλη, χάρη στον οποίον ήρθε σε επαφή με τον μοντερνισμό και τα εικαστικά ρεύματα της εποχής. Ο ίδιος, όμως, από πολύ νωρίς στράφηκε στη βυζαντινή τέχνη.

Πολιτεία του Διγενή», 1996, λάδι σε ξύλο

«Ομολογώ το πάθος μου για την εικόνα, το κάδρο, τα σκηνικά, τα κοστούμια, όλα αυτά που συνθέτουν το ορατό μέρος του κινηματογραφικού έργου», εξηγεί χαρακτηριστικά στο βιβλίο του «Stop Carre» (1998). Στα ζωγραφικά έργα του συναντά κανείς αυτή την παθιασμένη αγάπη του για την εικόνα, το ανικανοποίητο σαρωτικό βλέμμα του και την ανάγκη του να αποτυπώσει τον κόσμο με τα δικά του χρώματα: τα βυζαντινά, τις αποχρώσεις της λαϊκής παράδοσης της Ελλάδας, των σωμάτων και των αγίων της. Η συγκεκριμένη (πανέμορφη) εικαστική έκθεση πραγματοποιείται με τη συμβολή και συνεργασία της Σωτηρίας Ματζίρη-Κούνδουρου, σε επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Σπύρου Μοσχονά. Και είναι η πρώτη που θα γίνει στην Αθήνα, έπειτα από τη μακρά και κοπιώδη εκκαθάριση όλων των αρχείων του κορυφαίου καλλιτέχνη.