Ξενάγηση στο Ναυτικό Μουσείο της Θήρας

Ακρόπρωρα, άγκυρες και κασέλες, μοντέλα πλοίων και άλλα αντικείμενα - έργα τέχνης στην Οία
14:12 - 14 Νοεμβρίου 2023

Μόνιμες συλλογές, εκθέματα από εμπορικά πλοία μιας άλλης εποχής, προσωπικά αντικείμενα αξιωματικών και πληρωμάτων και μια ανεκτίμητης αξίας βιβλιοθήκη. Με δυο λόγια, η πλούσια ελληνική ναυτική ιστορία όπως αποτυπώνεται σε μικρογραφία, μέσα σε ένα μουσείο-στολίδι: στο πρόσφατα ανακαινισμένο Ναυτικό Μουσείο Θήρας στην καρδιά της Οίας.

Το μουσείο, έπειτα από 30 χρόνια λειτουργίας, εκσυγχρονίστηκε και εγκαινιάστηκε για να προσφέρει στον επισκέπτη ένα ταξίδι στην πλούσια ναυτική Ιστορία και τη θαλασσινή παράδοση του νησιού.
Κατάρτια από ιστιοφόρα του 19ου αιώνα, άγκυρες, ακρόπρωρα σαν γλυπτά έργα τέχνης, σκαλιστές ναυτικές κασέλες, εξάντες, υδατογραφίες παλιών και νέων πλοίων, μοντέλα παλαιών και νεότερων πλοίων που ανήκαν σε Σαντορινιούς καραβοκύρηδες, εργαλεία και σχέδια των τοπικών μαστόρων ναυπηγών. Και, ακόμη, βιβλία, χάρτες, σπάνια έγγραφα, ναυλοσύμφωνα, προικοσύμφωνα, διαθήκες ναυτικών, φωτογραφίες, αλλά και το εμβληματικό περισκόπιο υποβρυχίου (κατασκευής 1942), που βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία: Όλα αυτά αναπαριστούν ολοζώντανα την ιστορία της ναυτικής παράδοσης της Ελλάδας.

Το καπετανόσπιτο που δώρισε η Ντίνα Μανωλέσου-Μπιρμπίλη, όπου και στεγάζεται το Ναυτικό Μουσείο, και στον πάνω όροφο του μουσείου ο επισκέπτης μπορεί να δει πηδάλιο πλοίου λειτουργικό, πυξίδες και όργανα της γέφυρας του πλοίου και μία μικρογραφία μηχανής ατμόπλοιου

Ιδρυτής του ήταν ο καπετάνιος Αντώνης Δακορώνιας, το 1951, αλλά ο σεισμός του 1956 κατέστρεψε ολοσχερώς το πρώτο οίκημα του μουσείου με συνέπεια να ανασταλεί τότε η λειτουργία του. Το 1978, έπειτα από χρόνια προσπαθειών και προσωπικής έρευνας του καπετάνιου, το μουσείο βρήκε χάρη στον ΕΟΤ προσωρινή στέγη στο αναστηλωμένο αρχοντικό της οικογένειας Βαμβακούση.

Σταδιακά, όμως, η μουσειακή συλλογή εμπλουτίστηκε με ιδιωτικές δωρεές και αγορές και έτσι, από το 1990, το Ναυτικό Μουσείο Θήρας στεγάζεται σε ένα πανέμορφο καπετανόσπιτο του 19ου αιώνα – δωρεά της Οιάτισσας Ντίνας Μανωλέσσου-Μπιρμπίλη.

Στο ισόγειο εντυπωσιάζει το πάνω μέρος καταρτιού ιστιοφόρου του 19ου αιώνα

Το μουσείο αποτελείται από τρεις ορόφους και δύο αυλές με εκθέματα. Στην αυλή της εισόδου δεσπόζει επιβλητική άγκυρα τριών μέτρων, ένας μαντεμένιος εργατοκύλινδρος, ένας πίνακας με ναυτικούς κόμπους, καθώς και μια συλλογή από κάβους παλιών ιστιοφόρων. Και αυτή δεν είναι μόνο η αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού στη συναρπαστική ναυτική ιστορία του τόπου μας…