Τα μυστικά της Αμφίπολης εξακολουθούν να εξάπτουν τη φαντασία. Άλλωστε, η συγκεκριμένη ανασκαφή, αποτελεί -σε παγκόσμια κλίμακα- από τα πλέον γοητευτικά αρχαιολογικά μυστήρια των τελευταίων χρόνων. Σταδιακά, όμως, τα κομμάτια αυτού του συναρπαστικού παζλ μπαίνουν στη θέση τους. Ακριβώς αυτό συνέβη, έπειτα από 21 ολόκληρους αιώνες, με 25 αρχιτεκτονικά μέλη που επανέρχονται στην Αμφίπολη! Έτσι, ολοκληρώνεται η διαδικασία αποκατάστασης τμήματος του αρχαίου περιβόλου του Τύμβου Καστά, που υλοποιείται από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του ΥΠΠΟ, στο πλαίσιο του έργου στερέωσης και αποκατάστασης του μνημείου.
Βάσει της αρχιτεκτονικής μελέτης του Μιχάλη Λεφαντζή, αποδόθηκαν στην αρχική τους θέση 25 μαρμάρινα μέλη που ήταν διάσπαρτα και ανήκαν στην αρχαία τοιχοποιία. «Τα 25 αυτά αρχιτεκτονικά μέλη επιστρέφουν στην αρχική τους θέση μετά από 21 αιώνες, έχοντας μεταφερθεί, κατά περιόδους, χιλιόμετρα μακριά από το μνημείο, φέροντας τη φθορά του χρόνου, αλλά και ζημίες στις επιφάνειές του, από ανθρώπινες επεμβάσεις, εξαιτίας των αλλεπάλληλων αλλαγών χρήσης. Αυτά τα μαρμάρινα μέλη τοποθετήθηκαν στις θέσεις τους ως έχουν, χωρίς συμπληρώματα, ώστε να μαρτυρούν πάντοτε τη μακραίωνη ιστορία τους», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. «Βρίσκονται σε καλή δομική κατάσταση, εκτός από δύο: έναν ορθοστάτη και μια βάση με θραυσμένα τμήματα, στα οποία δεν απαιτήθηκε συμπλήρωση για την τοποθέτησή τους».
Τα μαρμάρινα μέλη που ανήκαν στην αρχαία τοιχοποιία του Τύμβου και είχαν απομακρυνθεί ανά τους αιώνες
Καθοριστικό ρόλο στην εκτέλεση έπαιξε η συνδρομή των έξι έμπειρων μαρμαροτεχνιτών του ΥΠΠΟ που ήρθαν από τη Νότια Κλιτύ της Ακρόπολης των Αθηνών στην Αμφίπολη, ειδικά για την ολοκλήρωσή του. Στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του έργου, συνεχίζονται οι εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης του Ταφικού Μνημείου από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων.