Μία σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη τοποθετεί την ιστορική πόλη της Δράμας στους Ελληνιστικούς χρόνους – σημειώνουμε ότι η περιοχή κατοικείται από τους Προϊστορικούς χρόνους, προ 5-6 εκατ. ετών. Το τεράστιας αρχαιολογικής αξίας αντικείμενο, το οποίο βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης 24 Απριλίου, είναι ένας Ελληνιστικός κάνθαρος (αγγείο πόσεως οίνου) σε πολύ καλή κατάσταση, που ιστορικά τοποθετεί τη Δράμα, μεταξύ του 300 π.Χ. και του 100 π.Χ. περίπου.
Στην Κλασική αρχαιότητα, η Ελληνιστική περίοδος καλύπτει το χρονικό διάστημα μετά την αρχαία Ελλάδα, μεταξύ του θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου το 323 π.Χ. και του θανάτου της Κλεοπάτρας Ζ΄, ακολουθούμενο από την εμφάνιση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, και η Ελληνιστική τέχνη κρατάει από την περίοδο του 323 π.Χ. μέχρι τα τέλη του 2ου αιώνα π.Χ.
Τα τελευταία χρόνια, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας κάνει πραγματικά σχολαστική δουλειά και έχει ήδη αρχίσει να δένει τα κομμάτια της ιστορίας της περιοχής, για τα οποία πλέον υπάρχουν σημαντικά ευρήματα. Όσο για την επιστασία για το έργο του φυσικού αερίου από το οποίο προέκυψε το εύρημα, την έχει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας με διευθύντρια τη Βασιλική Πουλιούδη, η οποία με τους αρχαιολόγους ερευνούν σπιθαμή προς σπιθαμή το έδαφος και δεν αφήνουν να ξεφύγει τίποτα.
Εφημερίδα Απογευματινή