Στ. Παπασταύρου: «Η Πελοπόννησος πρωτοπόρος στο ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης αποβλήτων»

Εγκαινιάστηκε η νέας Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Περιφέρειας Πελοποννήσου από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρο Παπασταύρου
15:17 - 24 Απριλίου 2025
Παπασταύρου στη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων

Στην ολοκλήρωση ενός σημαντικού έργου για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο προχώρησε η κυβέρνηση, εγκαινιάζοντας τη νέα Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων στη Μεσσηνία. Η λειτουργία αυτής της μονάδας σηματοδοτεί την αποκατάσταση και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή, προσφέροντας λύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα των τοπικών κοινωνιών.

Τι ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, ανέφερε τα εξής:

«Το συνολικό, ολοκληρωμένο πλέον έργο, δημιουργεί μία νέα πραγματικότητα στη διαχείριση των αποβλήτων στην Πελοπόννησο, σε σχέση με το 2019, όταν η Περιφέρεια Πελοποννήσου είχε σε λειτουργία μόλις έναν νόμιμο ΧΥΤΑ και πολλές παράνομες χωματερές, για τις οποίες η χώρα μας πλήρωνε πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα τότε, οι 21 από τις 65 περιπτώσεις προστίμων που καταβάλλαμε για τις παράνομες χωματερές αφορούσαν στην περιφέρεια Πελοποννήσου. Σήμερα στη χώρα λειτουργούν 13 μονάδες -οι τρεις στην Πελοπόννησο-, ενώ κατασκευάζονται ακόμα 24.

Το έργο εξυπηρετεί το σύνολο του πληθυσμού και των επισκεπτών της Περιφέρειας Πελοποννήσου και αποτελεί Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), συνολικής επένδυσης ύψους 167 εκατ. ευρώ.

Η μονάδα της Μεσσηνίας διαχειρίζεται 60.000 τόνους αστικών στερεών αποβλήτων από τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, συμβάλλοντας στη δραστική μείωση της ταφής και την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα, παράγει «πράσινη» ενέργεια, η οποία διοχετεύεται στο δίκτυο ηλεκτρισμού της χώρας. Υπολογίζεται ότι παράγονται 5.400 MWh/έτος ενέργειας, η οποία είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες 1.500 οικογενειών.

Πρόκειται για την τρίτη σε σειρά μονάδα, μαζί με τις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων της Αρκαδίας και της Λακωνίας, με τις τρεις Μονάδες Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων να είναι συνολικής δυναμικότητας επεξεργασίας 200.000 τόνων ετησίως και να διαχειρίζονται και τα τρία βασικά ρεύματα αποβλήτων (ανακυκλώσιμα, σύμμεικτα και βιοαπόβλητα).

Η νέα Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων είναι ένα εμβληματικό έργο που εξυπηρετεί το σύνολο των κατοίκων της Πελοποννήσου και βελτιώνει την καθημερινότητα και την ποιότητα της ζωής τους. Πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας μεθοδικής και ολοκληρωμένης προσπάθειας που έχει καταβληθεί από την Κυβέρνηση, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τις Περιφέρειες για τη διαχείριση των αποβλήτων την τελευταία εξαετία.

Πρόκειται για το επιστέγασμα μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής, που οφείλεται κατ’ αρχάς στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είχε εγκαινιάσει τη Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Αρκαδία το 2023. Οφείλεται και στους προκατόχους μου, με τον κ. Θ. Σκυλακάκη να εγκαινιάζει και την δεύτερη Μονάδα στη Λακωνία ακριβώς έναν χρόνο πριν, τον Απρίλιο του 2024. Καίριο ρόλο διαδραμάτισαν και οι Περιφερειακές Αρχές και τα στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, χάρη στην προσπάθεια των οποίων φθάσαμε με επιτυχία ως εδώ.

Με τις υποδομές όπως αυτή που εγκαινιάζουμε σήμερα στην Μεσσηνία, η χώρα όχι μόνο αποκτά τις προϋποθέσεις να πετύχει τους στόχους που θέτει η Ευρώπη στη διαχείριση των αποβλήτων, αλλά περνά και σε ένα νέο, ενάρετο κύκλο διαχείρισης των αποβλήτων της».

Αξιολόγηση της προόδου στην διαχείριση αποβλήτων

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Μανώλης Γραφάκος, υπογράμμισε τη σημαντική πρόοδο της χώρας στη διαχείριση των αποβλήτων, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα περνά σε μια νέα εποχή με βιώσιμες και σύγχρονες λύσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων, που αποτελούν πλέον πρότυπο για άλλες περιοχές.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «η σημερινή έναρξη λειτουργίας της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων στη Μεσσηνία αποτυπώνει με σαφήνεια ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα στη διαχείριση των αποβλήτων. Από τις 21 παράνομες χωματερές, φτάσαμε σε μια ολοκληρωμένη περιφερειακή διαχείριση που αποτελεί πρότυπο και οδηγό για όλη τη χώρα. Όταν αναλάβαμε το 2019, λειτουργούσαν μόλις 3 μονάδες και 5 βρίσκονταν υπό κατασκευή· σήμερα λειτουργούν 13 μονάδες, ενώ 24 είναι σε φάση κατασκευής. Αυτό το έργο δεν είναι απλώς υποδομή· είναι σύμβολο μιας νέας εποχής με σύγχρονες, βιώσιμες λύσεις για το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες».