ΑΟΖ στο Ιόνιο – Αναμονή στο Αιγαίο

Ανακήρυξη-μήνυμα στην Άγκυρα για τα δικαιώματα των νησιών - Ταραγμένα νερά για καλώδιο και πάρκα
20:33 - 22 Απριλίου 2025
ΑΟΖ στο Ιόνιο

H επίσημη ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στο Ιόνιο Πέλαγος, με την οποία επεκτείνεται η εθνική δικαιοδοσία έως το ακρωτήριο Ταίναρο, έρχεται να επιβεβαιώσει την πρόθεση της Αθήνας να κατοχυρώσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, χωρίς, ωστόσο, να λείπουν οι ανησυχίες για τον τρόπο αντίδρασης της Τουρκίας όσον αφορά τα άλλα τρία μεγάλα ζητήματα που τρέχει η ελληνική διπλωματία: τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (ΘΧΣ), τις εργασίες πόντισης του καλωδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Κύπρο και ως προέκταση με το Ισραήλ και βέβαια την ανακήρυξη των δύο θαλάσσιων πάρκων, το ένα εξ αυτών στην καρδιά του Αιγαίου.

Την ίδια ώρα, στη γείτονα πανηγυρίζουν με την αναστολή των εργασιών πόντισης του καλωδίου, με χαρακτηριστική την αναφορά της φιλοκυβερνητικής «Milliyet» («Μιλιέτ») που μιλά για «ηλεκτροπληξία σε Αθήνα και Τελ Αβίβ». Ταυτόχρονα, από τις αντιδράσεις της επίσημης τουρκικής ηγεσίας δεν διαφαίνεται καμία πρόθεση ανταπόκρισης στα μηνύματα που έστειλε ο Γιώργος Γεραπετρίτης για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης όσον αφορά την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα.

Η απόφαση για την ΑΟΖ στο Ιόνιο δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 17 Απριλίου και σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα μαζί με την κατάθεση του ΘΧΣ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς την ενίσχυση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στη βάση πάντα των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Πρόκειται ουσιαστικά για την ενσωμάτωση της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας που είχε υπογραφεί στις 9 Ιουνίου 2020 και είχε τεθεί σε ισχύ το Νοέμβριο του 2021 – εξέλιξη που ενισχύει σαφώς τη γεωπολιτική και την ενεργειακή θέση της χώρας. Παράλληλα, αναδεικνύει τη σημασία της ορθής χωροταξικής διαχείρισης και του σχεδιασμού με γνώμονα τα διεθνώς προβλεπόμενα.

Με άλλα λόγια, ουσιαστικά επιβεβαιώνει τις ελληνικές θέσεις για το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, κάτι που η τουρκική πλευρά αρνείται πεισματικά χωρίς όμως να έχει στη φαρέτρα της κανένα νομικό ή επιστημονικό επιχείρημα που να στέκει σε διεθνές δικαστήριο. Για την ώρα, πάντως, οι όποιες τουρκικές αντιδράσεις εκφράζονται σε χαμηλό επίπεδο, κυρίως μέσω πηγών των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, που σημαίνει ότι κινούνται σε γενικές γραμμές υποτονικά. Και αυτό, καθώς στην Άγκυρα (όπως και στην Αθήνα) μάλλον αναμένουν την αμερικανική στάση στα Ελληνοτουρκικά κι ενώ εκκρεμεί συνάντηση των Ντόναλντ Τραμπ – Ταγίπ Ερντογάν.

Θυμίζουμε πως ο Τούρκος πρόεδρος ήταν από τους πρώτους ηγέτες με τους οποίους επικοινώνησε ο νέος πλανητάρχης αμέσως μετά την εκλογή του και γενικά η σχέση των δύο ανδρών θεωρείται κάτι παραπάνω από καλή, με τον Τραμπ να έχει σε μεγάλη υπόληψη τον Ερντογάν και να τον θεωρεί σκληρό παίκτη… Ωστόσο, ο αμερικανικός παράγοντας δεν έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά του για τη στρατηγική τακτική που θα ακολουθήσει στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο – κι αυτό για την ώρα κάνει την Άγκυρα πολύ προσεκτική στις αντιδράσεις της έναντι της Ελλάδας.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στην Αθήνα προετοιμάζονται για θερμό καλοκαίρι, καθώς μέχρι τον Ιούνιο πρόκειται να ανακοινωθεί και η χωροθέτηση των δύο θαλάσσιων πάρκων, ενώ συγχρόνως αναμένεται και ο κατάλληλος χρόνος (και οι συνθήκες) για να συνεχιστούν οι εργασίες του καλωδίου. Με βάση τον τρέχοντα σχεδιασμό η σχετική μελέτη θα έχει τελειώσει έως τις αρχές Ιουνίου και θα ανακοινωθεί η ολοκλήρωση της χωροθέτησης για να εκκινήσει η προβλεπόμενη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, που αναμένεται να διαρκέσει περίπου έναν μήνα.

Εφημερίδα Απογευματινή

Διαβάστε επίσης:

Έφαγε η μαρμάγκα το καλώδιο;

Προκαλεί η Τουρκία για το καλώδιο Κύπρου – Κρήτης: Πρόκειται για έργα μη ρεαλιστικά και αμιγώς προκλητικά