Στην κρίσιμη φάση στην οποία έχει εισέλθει ο κόσμος μετά τις πολεμικές συρράξεις σε Ουκρανία και Ισραήλ αναφέρθηκε ο Δημήτρης Καιρίδης, μιλώντας περισσότερο με την ιδιότητά του ως καθηγητή Διεθνών Σχέσεων και λιγότερο ως υπουργού, και όσα είπε έχουν τη σημασία τους σε αυτή τη δύσκολη γεωπολιτική συγκυρία.
«Ο κόσμος ξαναμοιράζεται, αυτή τη στιγμή ζούμε στιγμές παραμονής Α’ Παγκοσμίου Πολέμου», τόνισε ο κ. Καιρίδης (ΣΚΑΪ) αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία. «Η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά. Θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι είναι άλλο οι αραβικές κυβερνήσεις και άλλο η αραβική μάζα, τα δύο δεν πηγαίνουν μαζί απαραίτητα», σημείωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και στη συνέχεια μίλησε για τις πιέσεις που δέχονται αραβικές χώρες με φιλοδυτικό προσανατολισμό καθώς και για τους κινδύνους από ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση των χωρών αυτών εκ των έσω. «Σε τέτοιο καιρό έντασης, μπορεί οι κυβερνήσεις να προσπαθούν να ισορροπήσουν στον φιλοδυτικό τους προσανατολισμό, αναφέρομαι στην Ιορδανία, στην Αίγυπτο, στη Σαουδική Αραβία, αλλά όσο η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα θα κορυφώνεται, θα προκληθούν τεράστια προβλήματα και αποσταθεροποίηση στο εσωτερικό».
Ο κ. Καιρίδης έκανε ειδική αναφορά στην Αίγυπτο, μια χώρα-βαρόμετρο και παράγοντα εξισορρόπησης στη Μέση Ανατολή, που όμως στο εσωτερικό της αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα από την ανάπτυξη φονταμενταλιστών μουσουλμάνων. «Δεν μιλάμε μόνο για την Παλαιστίνη, δεν μιλάμε μόνο για τη Γάζα, τα 2,2 εκατομμύρια Παλαιστίνιους ή τη Δυτική Όχθη, μιλάμε για την Αίγυπτο, μιλάμε για μια χώρα 110.000.000, η οποία έχει ήδη πιεστεί πάρα πολύ από την επισιτιστική κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Οι μισοί Αιγύπτιοι δυσκολεύονται να βρουν ψωμί, έχει 9.000.000 πρόσφυγες στα νότια, που έχουν έρθει από το Σουδάν, από το Νταρφούρ, από την Ερυθραία», τόνισε ο κ. Καιρίδης σε μια παρέμβαση σε σχέση με τις γεωπολιτικές εξελίξεις, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά τη νέα εστία πολέμου στο Ισραήλ.